Снимка: БГНЕС
fallback

Министерството на финансите пласира на 15 септември на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият е със срочност седем години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125%, а вторият е със срочност 12 години, обем от 750 млн. евро и лихвен купон 4,625%, съобщи финансовото ведомство.

Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като до достигане на лимита на програмата остават 2,1 млрд. евро.

Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 10,3 млрд. лв. на новия дълг, който може да бъде поет през тази година, заложен в актуализирания държавен бюджет за 2022 година.

До реализирането на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 млрд. лева и е реализирано чрез пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар в периода март-май тази година.

Като се отчете обемът на емитираните еврооблигации, от Министерство на финансите пресмятат, че общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лв. (съгласно националната методология), което представлява 22,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година, съобщава Investor.bg.

Оттам уточниха, че до края на тази година не се планира друго излизане на външните капиталови пазари.

Всичко по темата четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Albi

преди 1 година

Голяма работа. Всичко живо се е налапало с кредити и живее на аванта. Много хитри, но да видим.

15

Анонимен

преди 1 година

"до края на тази година не се планира друго излизане на външните капиталови пазари" -много важно уточнение, защото се канят да дръпнат още 7 млрд лв. от вътрешния пазар. Банките и големите финансови институции бяха привикани на спявка още преди месец за тези 7 млрд. Общо 11,5 млрд за да си финансират безумните политики. За една година Кирчовци, Кокорчовци, Радевци и сие ни таковаха м...та на външния дълг. 11,5 млрд, голяма част от които ще се изсипят на калпак и ще нагнетят още инфлация. ***..си

14

До 14

преди 1 година

Вярно ли искаш да кажеш, че е по изгодно да вземеш заем на 15 процента лихва при примерно инфлация от 20 процента отколкото на 2 процента при инфлация от 1 процент примерно?

fallback