Снимка: БГНЕС
fallback

"Трябва да се търси по-ниска цена, докато се готвим за арбитраж с "Газпром". Трябва да се подготвят нещата за искове по клаузата "вземи или плати". По договора с тях газът е по-евтин от алтернативите.

Oще по темата
Настояваме неочакваните печалби в частния сектор и на държавните енергийни дружества да се използват за компенсиране", коментира за Нова Нюз Васил Велев от АИКБ.

При цена на газа под 250 лева за мегаватчаса вероятно много предприятия ще се върнат на пазара, но това не са оптималните цени. Очакваме тенденцията на намаляване на газа да продължи. При тази цена протести на бизнеса няма да има, би имало такива, ако се диференцира цената за бита и индустрията, допълни Велев.

По думите му потреблението на газ е на исторически минимум, приблизително два пъти по-малко, заради спряла или намаляла активност. А при тези цени не може да се работи.

От своя страна енергийният експерт Красимир Манов сподели, че служебният кабинет е изпаднал в цайтнот, защото нямат необходимите количества за ноември и декември, а се разчита само на интерконектора. "Останалото можем да подсигурим чрез споразумение с Турция. Не се водят разговори с тях. Другата опция е Гърция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Този на всяка манджа е като похлупак и само глупости ръси вече е за пенсия.

13

Анонимен

преди 1 година

Подлезурко

12

kds

преди 1 година

Спрете с тоя арбитраж и различни тълкувания - Русия държи и газа и кранчето. Където и да ги осъдим, за каквото и да ги осъдим никой не може да ги принуди да изпълнят решението. Точка. А докато нашите се упражняват на теми, които не разбират, държави като Италия и Германия продължават да си получават руски газ, пък тия нашите предатели от ПП и БСП го играят предводителите на Европа срещу руската агресия. За сметка на българския народ - директно през цената на газа и индиректно чрез инфлация

fallback