По информацията, с която аз разполагам, Баку няма свободни количества за предоставяне на пазара в следващите две години.  Много е трудно да се отговори откъде ще ги намери. Трябва да видим и как газът ще стигне до България, тъй като интерконекторът все още не работи.

Още по темата
Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Цената на азерския газ в момента е обвързана с тази на нефтопродуктите, което означава много по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло", коментира той. Бенчев изрази съмненията си, че азерската страна би се договорила при такива условия, тъй като не са изгодни за нея.

Бенчев дискутира и възможността за взимане на общоевропейски решения във връзка със заплахата от газова криза. Според него предложенията на Урсула фон дер Лайен са "несериозни, а други - неизпълними".

"Загубихме много време. Беше ясно, че в Европа проблемите с доставките на газа от Русия ще възникват в един момент", констатира той.

По думите му България е трябвало да продължи договора си с "Газпром" до края на годината и същевременно да търси опции за дългосрочни договори с други доставчици.

"Това, което най-вероятно ще се случи, ако не се постигне договореност с "Газпром", е отново да купим руски газ, но чрез посредници", прогнозира той.

Според експерта би било трудно България да намали потреблението си на природен газ, тъй като нямаме голямо битово потребление, а при индустрията и топлофикациите процесът би бил изключително труден.

В отговор на въпрос дали системата в София ще издържи, ако я няма "Топлофикация", Бенчев подчерта, че "ще има проблеми, особено в мрежата за ниското напрежение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase