Снимка: БГНЕС
fallback

Очаква ни тежка зима, но предстоящото няма да е кой знае какво в сравнение с това, което е преживявал българският гражданин. Тази прогноза направи в ефира на БНР доц. Красен Станчев, който е  основател на Института за пазарна икономика.

"Следващият парламент трябва да замрази някои разходи, особено такива, които не са насочени към инвестиции, смята Станчев.

Oще по темата
“Необходимо е да се пренасочат средства за целево подпомагане на онези, които най-много се нуждаят от това. Трябва да се даде ясна перспектива за стопанска стабилност и ориентация. В областта на енергетиката пък трябва да се осигури конкуренция на всички доставчици“, каза той.

Всяко повишаване на базовата лихва от Европейската централна банка води до по-голяма вероятност от рецесия и спад на икономиката, обясни експертът.

„Изключено е да има криза като тази от 1996 - 97 година. Правителството на Стефан Софиянски наследява инфлация, която само за февруари е 240%, т.е. всяка седмица се удвояват цените. Необслужените кредити възлизат на около 60%. Това води до най - тежката и скъпа банкова криза от всички страни в постсъветското пространство. Имаме загуба на спестявания. И сега се очаква да има такава, но тя ще бъде най- много 10%“, каза Станчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

шопендар

преди 1 година

може и да не я видим,ама със сигурност ще я усетим

43

Анонимен

преди 1 година

Чета призиви в западна Европа, че тази зима трябвало да избират между храна или топлина и не мога да повярвам.

42

Христо Христов

преди 1 година

Виденов искаше държавните фирми като Нефтохим да внасят печалбата в хазната, нещо което Лукановите съпартийци и председателите на ЕООД-тата като Нефтохим не искаха. Затова беше свален.

fallback