Снимка: БГНЕС

ГЕРБ отхвърли обвиненията на кабинета „Петков за за сериозни нарушения по проекта "Балкански поток".По-рано от правителствения пресцентър съобщиха, че проверката е установила редица нарушения на обществените поръчки, финансирането и трудовото законодателство по проекта.

„Не изневериха на себе си и своя стил да управляват с манипулации“, скочи бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова

Според нея междуведомствените групи, които са извършили проверките, няма как да изземват компетенциите на държавните институции.

Още по темата

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запознал с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпоредил в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия.

Теменужка Петкова обаче подчерта, че реализацията на проекта е изцяло в съответствие с правилата на ЕС и нашето законодателство, след решение на НС.

Не сме отстъпили на йота от решението на парламента", заяви тя.

Петкова коментира и констатацията от проверките за нарушения по пътната карта.

"Хем я има, хем ДАНС им я е предоставила. Тя е паметна бележка от среща и ги е яд, че не са извлекли нищо от нея. Не сме подписали неизгодни за България документи", подчерта бившата министърка.

Според нея от ПП днес откриват предизборната си кампания.

Тя отрече и да има нарушения на екологичното закдателство по проекта.

За спазването на трудовите правила тя обвини правителството на Петков, че "демонстрира вопиюща некомпетентност"

"Изпълнителят на проекта отговаря за това, правителство и" Булгартрансгаз" нямат отношение", обясни Петкова.

"Другата голяма лъжа е за финансирането на проекта. Ясно са казани в решение на КЕВР приходите на „Булгартрансгаз” какви трябва да бъдат - 309 331 млн. лв. Проектът реализира много по-големи приходи”, уточни Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase