Снимка: БГНЕС

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на „Балкански поток“, която министър-председателят в оставка Кирил Петков разпореди преди два месеца, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Петков възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница („Балкански поток“), проведени от държавните институции. Проверени са също така обществените поръчки, проведени от „Булгартрансгаз“ ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода „Балкански поток, доставката и въвеждането в експлоатация на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“, както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запозна с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпореди в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за последващи действия.

При извършените проверки от членовете на двете междуведомствени работни групи са установени: Нарушения при регистриране и отчитане на наличността на Пътна карта; Нарушения и на екологичното законодателство; Нарушения при финансирането на дейностите по проект „Разширения на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница“; Нарушения на обществени поръчки, проведени във връзка с изпълнението на проекта; Нарушения при възлагане на обществени поръчки; Нарушения на трудовото законодателството.

Коментари Напиши коментар

16

Христо Христов

преди 1 месец

Въпросът е защо няма Южен поток!

15

Анонимен

преди 1 месец

Русофилския проект Балкански поток е в ущърб на България и е изцяло построен за благото и в полза на Русия. Първо от него България не може да получи и една капка газ и второ той е построен с български пари на тройно по-висока цена. Строителните фирми са формално от Саудитска Арабия, но в същност са руски. За този русофилски проект спокойно могат да бъдат дадени десетки години затвор на една голяма сурия от русофили начело с Бойко Методиевич Барисав.

14

до 14

преди 1 месец

Абсолютно си прав. Но...все пак не трябва да се мълчи....Нека Гешефта все пак да мълчи за да има основания, после да бъде съден....