Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не знам дали саботирането на регионалната комисия не е свързано с това един "горещ картоф" да остане при президента и служебния кабинет. Това каза на брифинг в Народното събрание Настимир Ананиев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Коментарът му е във връзка с решаването на проблема в пътния сектор. Представители на пътния бранш протестират за пореден ден в различни градове, предаде БТА.

Настимир Ананиев обясни, че на заседание на Комисията по регионална политика във вторник, 26 юли, са приети на първо четене промени в Закона за обществените поръчки относно индексацията на пътните проекти поради голямата инфлация. Той уточни, че фокусът са най-вече европроектите. „Имаме притеснение, че ако не бъде приет този законопроект за промени в Закона за обществените поръчки, ще се наложи да връщаме европейско финансиране. Направен е опит за последващи заседания на ресорната комисия, за да се реши и друг проблем – удължаваме на срока на решението на Народното събрание от април, свързано с разплащането с фирмите за текущ ремонт и поддръжка, обясни Ананиев. Той каза, че целта е била срокът да се удължи от септември до ноември.

Според Йордан Терзийски (ПП) е направено всичко възможно да се удължи този срок, но се е видяло безотговорното отношение на ГЕРБ и ДПС. От ПП твърдят, че двете партии са бойкотирали заседанията на регионалната комисия.

Николай Нанков от ГЕРБ отговори на критиките.

Три пъти регионалната комисия е била свиквана с дневен ред, който не решава проблемите на гражданите, посочи той.

Нанков коментира, че в сряда, 27 юли, на заседанието се е предвиждало разглеждането и евентуално приемането на становище по доклада на междуведомствената работна група от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. Депутатът твърди, че докладът не е бил подписан от всички членове на работната група.

Това становище не решаваше нищо. "То създаваше един уникален прецедент – да се плати 100 процента на едни фирми, техните фирми, а на останалите – нищо", коментира пред журналистите Нанков.

Според него през следващите два дни е имало „ялови“ опити регионалната комисия отново да се свика относно разплащането и срока за разплащането с фирмите. Нанков припомни, че от ГЕРБ-СДС са били против решението, прието през април от парламента и дори са го обжалвали пред Конституционния съд.

Какви срокове ще променяме, та нима за година и половина не успяха да проведат нови обществени поръчки, запита депутатът от опозицията. И стигнахме до последния ден на парламента, в който се разбързахме да правим нещо, коментира той.

Пътните строители, които  няколко дни изразяват недоволството си със ситуацията в бранша, обявиха, че спират с протестите. Те ще търсят диалог със служебно правителство, обяви пред журналисти председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase