Снимка: БГНЕС

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов публикува отчет за дейността на ръководеното от него министерство за периода декември 2021 – юли 2022 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Отчетените дейности са разпределени в 13 основни направления, показващи напредъкa по публично поети ангажименти в областта на политиката за електронно управление.

Сред основните постижения са започването на проекта за мобилната електронна идентификация и предложените нормативни промени за отпадане на множество излишни удостоверения, стикери и талони с цел намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Направена е сериозна стъпка за осигуряване на прозрачност в действията на държавната администрация и превенция на корупцията чрез публикуването на данните за бюджетните плащания от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) на Портала за отворени данни, както и чрез предложения за законодателни изменения в сферата. Отчетено е повишаване на контрола за спазване на разпоредбите на Закона за електронното управление и Закона за киберсигурност. Извършени са решителни действия за повишаване на киберсигурността на българските институции и предпазването им от увеличаващите се кибератаки. Подобрено е предоставянето на споделени ресурси и услуги, и значително е увеличен броят на администрациите, които ги ползват. Преработена е дигиталната компонента на Плана за възстановяване и устойчивост, както и приоритетната ос за дигитализация в Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация. Не на последно място Министерството на електронното управление (МЕУ) предприе кампания за борба с дезинформацията, стъпвайки на принципа на свободата на словото, се посочва в отчета.

Той включва още постигнатото от екипите на МЕУ и Изпълнителната агенция "Инфраструктура на електронното управление" (ИА ИЕУ) в областта на електронната идентификация, киберсигурността, електронните услуги, дигитализацията на процеси и секторни политики в рамките на последните седем месеца. Министър Божидар Божанов изразява благодарност към екипите на МЕУ и ИА ИЕУ за плодотворната работа и постигнатите успехи в условията на изграждане на нови структури и изработване на нов подход в изпълнението на политиката за електронно управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase