След 3 часа дебати по редица от предложения депутатите преминаха към гласуването на конкретните текстове, свързани с процедурните правила за избор на нов шеф на Антикорупционната комисия.

В пленарната зала се чуха поредица от предложения и условия, на които трябва да отговаря евентуалният нов шеф на КПКОНПИ. Някои от условията, които бяха предложени на депутатите, са следните удостоверения на кандидата, че не е разследван от КПКОНПИ, възраст до 65 години, декларация за липса на участие в репресивния апарат на бившата държавна сигурност, съобщи Bulgaria ON AIR.

Така на практика тези предложения се опитват да премахнат Бойко Рашков, който е номинация на "Продължаваме промяната" от евентуалния списък за номинации за нов шеф на Антикорупционната комисия.

Още по темата
Тези текстове не получиха одобрението на депутатите, освен това се чуха доста други по-различни и креативни предложения, като например да има удостоверения за психическа годност. Това също не получи одобрението на пленарната зала. ИТН и ДБ днес изобщо не се включиха в дебатите по тази точка.

"Радвам се, че и вие харесахте г-н Рашков. Макар че от изказванията на всички ваши колеги лъха страх, както и от изказванията на ДПС", смята Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"Борите я тази корупция със зъби и нокти и лошата прокуратура, съд, даже и Конституционният съд ви спират да я преборите, но затова, като видяхме, че падаме от власт, решихме пак да развеем и внесохме новия закон. Ще ви повярвам, че тази процедура и правила не са гласени за един човек, защото със закона, който сте внесли за противодействие на корупцията, предстои да бъде създадена комисия за противодействие на корупцията", заяви Александър Нестеров от ДПС.

"Няма смисъл от процедурни правила. Ние искаме Бойко Рашков още днес да бъде избран за всички длъжности, които обявих. Вярваме на този човек, че този човек е символ на вашата промяна, че той ще пребори корупцията по всички етажи на властта. Изберете го и за министър-председател на Република България. И без това нямате кандидатура", твърди Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase