Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кой доведе Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и защо даде енергетиката ни на една офшорка, кой взе комисионни за този меморандум, защо не беше спазена нито една процедура за избор на компания в рамките на Министерството на енергетиката, защо не беше извършена проверка на капитала на компанията, защо този меморандум е сключен буквално за 12 дни? Тези въпроси зададе Десислава Трифонова в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС във връзка с меморандума, подписан от правителството с Gemcorp и IP3 Corporation.

"С този меморандум се опитахте да дадете цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена", каза депутатът. Трифонова добви, че притесненията на ГЕРБ-СДС за подписването меморандума са били основателни.

"Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае, за да прекратяват днес този меморандум", запита тя.

Трифонова припомни, че временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на документа е приела премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да бъдат изслушани на заседание в петък. Преди ден комисията проведе среща с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

"Нека да е ясно едно, Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС относно Gemcorp в продължение на три месеца и не е предприел нито едно действие за неговото прекратяване", твърди Трифонова в декларацията.

Преди ден премиерът в оставка каза, че правителството е взело решение за прекратяване меморандума с Gemcorp. По думите му меморандумът е бил „като писмо за намерение“ и неустойки по него няма да се плащат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase