Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В края на първия кръг от преговорите за съставяне на правителство БСП ще проведе консултации с „Демократична България“ и независимите депутати, които напуснаха "Ива такъв народ".

Oще по темата
Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

Досега бяха проведени срещи с "Продължаваме промяната" и представители на ИТН. И двете партии декларираха воля за съставяне на кабинет.

От "Продължаваме промяната" поставиха условие, докато текат консултациите, да се придвижи антикорупционният закон и Бойко Рашков да бъде избран начело на КПКОНПИ, за "да се докаже, че в парламента работи антикорупционно мнозинство", припомня БНТ.

От партията на Слави Трифонов заявиха, че приемат управленската програма на трите формации, като ще внесат предложения за промени в нея. Обявиха подкрепа и че ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон, макар че имат сериозни забележки, които ще внесат преди второто гласуване.

Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната".

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

taschunka witko

преди 1 година

Корна пак ще абортира политически

20

Анонимен

преди 1 година

От всички в коалицията най-гнус.ни са ДБ. Другите си бяха комунисти по начало. Но тези така рязко обърнаха резбата, че... даже лявото ще провалят.

19

Анонимен

преди 1 година

И да сформират правителство, кратък ще е животът му. Но през това време така ще задълбочат разделението, кризата и такива поразии ще направят, че десетки години след тях ще трябва да мизерстваме. Ще се маргинализират всички бедни, средната класа ще изчезне, престъпността при Рашков отсега тръгна нагоре. Той гони само политически неудобните, а убийците не може да озапти. Властта е лудост. Нелечима.

fallback