Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова НС да излезе с решение, с което да задължи министъра на външните работи Теодора Генчовска да отмени нотата подписана от неин заместник за експулсирането на 70 руски дипломати.

Тя предложи няколко стъпки, за да се избегне кризата, в която според нея е изпаднала държавата заради създалата се ситуация.

„Очевидно е, че институциите си прехвърлят горещия картоф, нямайки смелост да понесат отговорност. Предлагам ви следното - Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер официално и преди да го направи да уволни зам.-министъра на външните работи, който е подписал тази нота, президентът Радев да уволни шефа на ДАНС, който е приел устно някой да му нареди да изготви едни списъци и НС да поеме следващата отговорност - да вземе решение министърът на външните работи да отмени тази нота, да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота за тях. Така ще възстановим върховенството на българското и международното право и ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим“, заяви тя в обръщение към парламента.

Нинова посочи, че до момента посолства на Русия са закривани само в Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия и последното в Украйна заради войната.

„Нито един от идеологическите врагове на Русия не си е позволил това, което ние дори и по време на война. Трябва да си дадем сметка за последиците, икономически, социални културни. А ако спрат доставките на петрол, нямаме горива, следва блокиране на икономиката, на семействата, на всичко. Ако спре взаимното сътрудничество по отношение на АЕЦ „Козлодуй“ дали можем да останем без ток? И не ми говорете, че това е русофилство или слугинаж на Путин, това е българският национален интерес“, скочи соцлидерката.

Според нея България е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите си отношения с Русия.

Освен това страната е отговорна и за стотици българи в Русия.

Нинова посочи като пример центъра за промишлеността на икономическото министерство в Москва, който има 112 договора за отдаване на ползване на офиси, складове и гаражи и там има български фирми и български стоки.

Нинова призна, че е изненадана от подкрепата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за решението за изгонването на дипломатите заради неговата позиция през 2018 г., когато избухна скандала между Русия и Запада заради руския гражданин Сергей Скрипал - бивш двоен агент, станал жертва на атака със силно отровно бойно вещество.

„Това е желание да се върне във властта и днешната му позиция е коронно различна от това, което решихме тогава на председателски съвет да не гоним руски дипломати и да не отзоваваме наши в името на националния интерес“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase