Снимка: НОВА

„От фискална гледна точка е по-добре бюджетът да не мине, защото аз я намирам тази актуализация за много разхитителна и проинфлационна".

Още по темата
Това обяви икономистът Георги Вулджев пред Нова Нюз.

Той поясни, че такива вижда да са много от мерките за увеличаване на социалните плащания и текущите плащания на държавата. По думите му те още повече ще подхранят инфлацията.

„Много е вероятно крайното увеличение за пенсиите, което ще се заложи в актуализацията, да е леко по-високо от това, което се планираше първоначално от правителството. Вместо да е 10% на всички, от опозицията предложиха 15 - може да е нещо по средата,” прогнозира Георги Вулджев.

Христина Христова посочи, че е важен въпросът за насочване на обществените средства.” Тя коментира 130-те предложения  на опозицията по актуализацията така: „Че има надцакване, има. Надпревара кой какво да предпожи по-така популистично за хората, но на гърба на държавния бюджет.”

Защо да е на „гърба на бюджета" Христова обясни така: „Защото сега предложеното от правителството тази година за пенсиите ще струва 1 млрд. и 360 млн., но догодина ще струва 2 млрд, 600, а о-догодина 3 млрд и 400 млн. Трябва да видим дали не се появява едно голямо противоречие между поколенията –толкова много средства да се дават за пенсии.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase