Снимка: БГНЕС

Господин Василев отново се опита, в своето емоционално изказване, междувпрочем това е най-емоционалният министър на финансите, който България е имала в най-новата история, се опита да направи внушения каква е била политиката на управляващите преди това правителство. Така Деница Сачева започна своя коментар по темата за пенсиите от трибуната на Народното събрание.

"Той се опита да внуши, че ние сме против това да се увеличават пенсиите", заяви Сачева.

Още по темата

"Това не е факт, защото няколко пъти вече съм отговаряла на това - по време на управлението на Борисов средната пенсия нарасна с почти 200 лева и добавката от 50 лева беше дадена именно по време на управлението на господин Борисов. Това, което винаги сме правили, е да имаме предвид финансовата стабилност и финансовата устойчивост на системата. Това, което един финансов министър тук твърди, че е нещо, което трябва да пренебрегнем", коментира депутатът от ГЕРБ."

"Аз имам един въпрос към Василев - при увеличението на пенсиите, което се предлага в момента, откъде ще се вземат парите за 2023 г., 2024 г., които са в размер на милиарди и за които нямаме 3-годишна бюджетна прогноза.

Тя призова финансовия министър да представи тази бюджетна прогноза за да знае народът дали ще се вдигат данъците или ще се теглят нови заеми.

"Защо България е на 20-то място по най-висока инфлация при храните? Защо при нас храните са поскъпнали с 22,7% според НСИ? Защо Украйна има по-ниска инфлация от нас? Защо една държава, която се намира във война, има по-евтини храни от Бълтария, ако е вярно, че вие управлявате добре?", пита тя.

"ПГ на ГЕРБ внесе предложения в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, с което ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите", обяви Сачева.

Тя заяви, че освен това от ПГ на ГЕРБ предлагат и добавката от 60 лева да остане до края на годината, както и че настояват добавките до края на годината да се трансформират в социална помощ за най-уязвимите пенсионери и това да стане от 1 януари 2023 година. „Предлагаме минималният размер на пенсията да бъде 430 лева, така че да има съпоставими темпове на нарастване на останалите пенсии от трудова дейност“, съобщи Сачева.

„Предлагаме предложените промени за 1 октомври да отпаднат, защото те не са добре обмислени, не са съгласувани и не са получили широко обществено обсъждане със заинтересованите страни“, подчерта тя. Предложението в крайна сметка възлиза на над 1,3 милиарда лева за тази година, но според Сачева „за следващите години ще излезе с 2 милиарда по-малко“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase