Снимка: Bulgaria ON AIR

Изпитанията пред управляващите стават все повече, а ГЕРБ внася вот на недоверие.

"ГЕРБ се опитва да изпревари пазаруването на депутати и събирането на 121 гласа. Колкото по-бързо се внесе, толкова по-голяма става паниката в коалицията и пазаруването на депутати. Вотът влиза в момент, в който може да мине и да се разпадне това правителство. Това е хитър ход от ГЕРБ, за да успеят", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той коментира, че "Продължаваме промяната" все още не е събрала нужните за мнозинство гласове, след като не е предложила за гласуване рокадите в министерствата.

Според журналиста и бизнесмен Васил Василев вотът е бил неизбежен.

Още по темата

"Вотът е внесен от една политическа партия, но той е повсеместен. В един момент чашата е преляла, това беше неизбежен резултат от действията на правителството, от лъжите, от начина, по който се отнасяше към проблемите с РСМ, газа, Украйна... Привличането на тези депутати, дали чрез пари, постове, обещания на благини, не знаем. Важен е фактът, че в един момент тези хора решиха, че стоенето им повече в ИТН е нечистоплътно. Съвпадението на този момент със сегашната политическа криза показва, че върху тях е осъществен натиск и затова минават в другия лагер", заяви Василев пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че настоящото правителство няма бъдеще.

"Този вот имам чувството, че ще успее, целта на това правителство беше да обърне политиката на България за РСМ. Ако на 28 юни правителството изпълни поставената му задача, ще падне. Ако не успее - пак. Дните му са преброени", коментира Василев.

Прогнозата му за ИТН при предсрочни избори е за печален резултат. Той не очаква висока избирателна активност.

"Човек, като види какво представляват хората, които избира, е естествено да се пита за какво да ходи да гласува. При тази система на българската демокрация е много трудно да убедиш някого да отиде да гласува, само защото е воден от някакви идеали", каза още Василев.  

Керемедчиев не е убеден в успеха на вота на недоверие. Според него има голяма вероятност "Продължаваме промяната" да събере нужния брой депутати.

"Ако много от депутатите видят, че нямат шанс за следващия парламент, голяма част от тях са абсолютно неизвестни, готови да се върнат на село, защо пък не да се върнат, но с 1 млн. лв. по-богати. Това пазаруване го бяхме позабравили в кратките животи на предишните парламенти. Сега стигаме до дъното на политическия морал", каза бившият зам.-външен министър.

И добави, че няма необходимост от предсрочни избори.

"Отвращението на избирателите е достигнало до своя пик. Цели се закрепяне на междинно правителство с втори или трети мандат до местните избори", прогнозира Керемедчиев.

По темата с ветото на България за еврочленството на РСМ той беше категоричен, че това е проблем, който изкуствено се нагнетява, тъй като дори и да падне, присъединяването няма да стане преди 2030 г. Гостът не изключва вероятността Весела Чернева действително да е министър в сянка.

"Съветник на премиера може да извършва много посещения, които са инкогнито, докато за министър или член на правителството това би било отразявано от медиите", уточни Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase