Снимка: БГНЕС

"Явно една част от тези, които бяха управляващи, вече не се чувстват такива и през темата за бюджет се идентифицират". Това обяви Екатерина Михайлова пред БНТ.

По думите на Михайлова бюджетът винаги е разделителна линия по оста управляващи–опозиция.

Още по темата
Това е правило в парламентарния живот.

"Непрекъснато вървят скандали в публичното пространство между коалиционните партньори. Но нямаше сигнали, че толкова бързо ще се разделят. По-скоро виждахме напрежение, което в следващите моменти се успокояваше. В този смисъл от една страна имаше сигнали за нестабилност, но от друга нямаше точно този сигнал – бързо и рязко приключване на отношенията в коалицията“, добави тя.

Според нея е възможно да има правителство на малцинството.

"Дали ще има такава подкрепа – трудно мога да кажа. Първата стъпка, която предстои, не е толкова бюджетът, а бързото решение, което министър-председателят трябва да вземе, за смяната на министрите, които няма да изпълняват своите задължения", подчерта Михайлова.

Тя е категорична, че имаме нужда от ясно, стабилно и предвидимо управление. И препоръча министър-председателят да провери доколко има доверие в правителството.

"Едното е да провери през състава на правителството дали има доверие. Ако няма – следва класическата фигура на вот на доверие. Вотът на доверие е с обикновено мнозинство. Би могъл да премине през тази процедура, стига в парламента да има настроенията да продължи още известно време това управление, но вече в променен състав", каза Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase