Снимка: БГНЕС

„Президентът ще забави даването на втория мандат, за да се актуализира бюджетът преди това, което е много важно“, заяви проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат от СДС и преподавател по констуционно право.

Тя допълни, че насрочването на нови избори няма да доведе до констуционна криза.

„Виждали сме какво ли не в парламента, аз съм виждала доста нелицеприятни неща в българския парламент в зората на демокрацията и ми се струваше, че това е вече останало в миналото, но сега дойде с пълна сила.
Но се върна политическото, което се беше загубило последните години и парламентът беше загубил своята същност на „говорилня“, коментира коментира Михайлова пред БНР.

По думите й от събитията, които се наблюдават през последните дни не става ясно дали ще има ясно управление с ясно мнозинство, което трябва да реши важните въпроси пред страната. Един от тях е бюджетът.

Още по темата
„В гласуването вчера за неуспешния мандат на ИТН не виждам опасност и предпоставки за оспорване на актове и мандати в бъдеще. Все пак парламентът излезе от тази ситуация. Ако искат депутатите може да се организират и да направят една подписка до Конституционния съд с искане за тълкуване, ако НС в бъдеще попадне в подобна ситуация, като вчера", посочи още проф. Михайлова.

По думите ѝ при третия мандат Конституцията казва, че нещата са в ръцете на Президента и той трябва да реши кое е най-доброто решение.

"Под това разбирам, че той може да даде мандата на политическа сила, която има най-големи шансове да състави правителство, но е възможно той да реши, че по-доброто решение е да се отиде на избори. Тук е голямата отговорност на президента при третият мандат. Но е добре в следващите дни политиците да преглътнат, да забравят за тежките думи, но не съм оптимист и може би ще отидем на избори, които пък може да ни изненадат с нещо добро", заяви още проф. Михайлова.

Според нея в следващите дни Народното събрание трябва да работи по това дали може да се проведат избори две в едно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase