"Периодът на добри пожелания, политически декларации, на жестове за добри намерения между Скопие и София отдавна е изчерпан. Време е за конкретни крачки и решения, които да доведат до едни необратими процеси, които да се случат в РСМ. Това са и нещата, които ги очакваме ние, българите в РСМ и българските организации там. Затова се надявам, че българската позиция ще остане принципна и достойна". Това обяви македонският журналист Петър Колев пред Bulgaria ON AIR.

Мнението му е, че  българската позиция спрямо РСМ все повече и повече се разбира от европейските ни партньори.

"Проблемът е при Копенхагенските критерии и е повдигнат от България. Когато говорим за човешките права, няма как да не констатираме, че това е проблем на ЕС, тоест на РСМ с европейските ценности", смята журналистът.

"На доброжелателния български премиер македонската страна отговаря с претенции. Още при първата си визита, броени часове след това Пендаровски се срещна със сепаратистката организация ОМО "Илинден", което говори за двуличието на нашите македонски партньори. Те не могат да докажат, че са наши съюзници", допълни главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев в ефира на телевизията.

По думите на Пашкулев, докато РСМ не започне да си изпълнява договорите, България не може да бъде сигурна, че това, което се договаря в бъдеще, ще бъде изпълнявано.

"Македония не иска да се съобразява с европейските ценности – не само правата на човека, но и историята. Проблемът е във фалшификацията с цел насаждане на омраза", категоричен бе главният редактор на БГНЕС.

Колев призова българското общество да не допуска "още едно предателство на българите в Македония".

"Поне веднъж да бъдем на висотата на задачатa си и да защитим своите братя в Македония. Докога те ще бъдат разменна монета за някакви си мир, стабилност, дипломатически игри на Балканите и в Европа? Айде този път българският народ, както по времето на Съединението, да отстоява собствения си интерес и да отстоява собствената си кауза. И с удовлетворение мога да кажа, че българският народ успя да се обедини около тази кауза. Всеки политик, който се опита да разедини българите от нея, в моите очи и в очите на бъдещите поколения ще бъде национален предател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase