fallback

14-те мерки, които от правителството обявиха, не са антиинфлационни, а са в подкрепа на икономиката. Без стъпки за овладяване и контролиране на бюджетното салдо, всички мерки са обречени политически действия, заяви финансовият експерт Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му да овладееш инфлацията е като да овладееш горски пожар – правиш просеки около пожара и оставяш всичко по средата да изгори. И се изисква системност на мерките.

"Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм, глупост, и си има цена. Абсолютно безсмислено е да правиш нещо, което струва пари, не бори инфлацията и не намалява цената. Намаляването на данъците би имало смисъл, ако тези данъци останат за постоянно на ниските си нива, но те няма да останат. Ако мерките се махнат, автоматично цените ще скочат на другия ден", изтъкна финансовият експерт.

Дацов е против икономическата теория, според която колкото повече харчиш, толкова по-бързо вървиш напред. "Политиката на експанзия в повечето държави води до провал, защото тя ти купува време, да речем 5-10 години, но със сигурност след това икономиката ти забива такъв шамар, че просто ще ти се завие свят", подчерта той.

По думите му изпреварващо нарастване на пенсиите застрашава устойчивостта на пенсионната система. "Има още поне 2-3 години, в които бюджетът може да издържи, преди да е толкова дебалансиран, че да се наложи вдигане на данъците", смята Дацов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

БЪБ

преди 1 година

Някой доктор може ли да предпише хапчета против глупост на Дацов?

18

БЪБ

преди 1 година

Обърни се към Радослав конкретно с твоята забележка за правилното изписване на думата намаляване. Защо се обръщаш към всички?

17

икономист

преди 1 година

Могат, но докато доларът стабилен, а това в дългосрочен план хич не е сигурно.А що се отнася до Дацов, сигурно ще го обесят, както са правили с чернокожите ро.би. Особено ако добави, че с тези високи харчове ще загробят бъдещите поколения. Каквито глупости разправят в България, при много по-нисък дълг.

fallback