На фона на войната и световната криза - на ръба ли е българската икономика?

"Не виждам да се обсъждат антикризисни мерки. Това, което прави правителството от началото на мандата си, е да търси възможност за подпомагане. За съжаление, това не са антикризисни мерки и засилват някои кризисни процеси, например - инфлационните", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на икономиста Агоп Каспарян, трябва да има баланс, защото в момента се налива масло в огъня.

Според него мерките, които държавата предприема, засилват повече инфлацията.

Още по темата
"Не може всички да искаме от държавата помощи, а в същото време да предприемаме мерки да ограничим нейните постъпления. Безкрайно опасно е пипането на ДДС-то. Рискуваме да загубим едно от малкото ни предимства - единната система за облагане с ДДС", посочи доц. Хърсев.

Каспарян изтъкна, че при нулева ставка ДДС, ще се получи ефектът на доминото.

"Ако искат хлебопроизводителите 0% ДДС, утре ще поискат и други. Постъпленията в бюджета значително ще намалеят. Когато използваме държавни политики за подпомагане на бизнеса, ние ги вадим и от държавния бюджет. И накрая някой ще трябва да плати тази сметка. Влизаме в дефицит", допълни икономистът.

Мнението му е, че трябва да се гледа по-дългосрочно и устойчиво.

"Икономическите политики трябва да са насочени така, че това да не рефлектира върху нашите деца. Или да направи така, че бизнесът да стане ленив. Динамиката, с която цените се покачват, не може да се намали с магическа пръчка. Процесите, които се зародиха от Ковид кризата и сега във войната, ще бъдат поне няколко години. Много опасно е да продължаваме да наливаме в икономиката. Това до нищо добро няма да доведе", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase