Снимка: БГНЕС

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.

На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе да обсъждане в парламента.

"На този етап продължаваме да работим по датата 1-ви януари 2024 г., както беше заявено още през 2017 г. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за техническа подготовка на банките", заяви след края на срещата Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Още по темата
Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки.

"Това, което ще направим сега, е да се върне при парламентарните групи и да ги обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така, че да можем да подкрепи хората по възможно най-добрия начин", каза той, цитиран от БНР.

И Любомир Каримански от "Има такъв народ" потвърди, че датата за приемане на еврото в България остава 1 януари 2024 г.

"Когато получим необходимите анализи и от Министерство на финансите, и от останалите институции, тогава вече ще преценим всичко дали се връзва така, както е планирано", поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase