Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на "Газпром" и опита за извиването на ръце, ние не спряхме подаването на газ и сега работим по варианти, които да решат проблемите не само на България, но и на целия регион. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването му в НС за доставките на газ.

"Приоритетите на правителството са ясни и са три – да има достатъчно газ, доставките да са с минимален риск и трето да бъде на най- добрата цена, така че българската икономика да е конкурентоспособна", посочи той и добави, че газоподаването не е намаляло и цената към момента не е скочила.

Петков коментира, че настоящото управление е заварило пълна зависимост от „Газпром“, отказ от 70% от азерския газ, който беше на една-трета от цената на"Газпром", тръба за връзка с Гърция, за която се говори от 10 години и която не е довършена.

"Всичко това, когато цените се увеличиха 4 пъти", коментира премиерът.

Той припомни, че от "Газпром" е получено писмо за едностранна промяна на договора, в което е записано, че се иска да бъде отворена сметка в рубли, а плащанията в евро или долари ще бъдат превалутирани на цена, която бъде избрана от руската страна.

"Това означава, че ние не знаем каква ще е цената във всеки едни момент, това зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Руската страна казва - нарушаваме договора едностранно, цената на газа ще е каквато ние решим и доставките няма да са сигурни. Това е извиване на ръце, ние обаче бяхме готови за този сценарий", посочи Петков.

"От влизането ни на сегашните си позиции започнахме ежеседмично да проследяваме напредъка на газовата връзка с Гърция, минахме по цялото трасе и видяхме къде трябва да се забърза работата и успяхме да договорим една дата за физическото изграждане, която е 30 юни и тя е реална", добави той.

Премиерът припомни, че миналата година България се е отказала от 70% от азерския газ до 30 юни.

"В момента говорим с азерската страна и с техните инвеститори, за да договорим възможността да не чакаме до 30 юни, а да получим газа в началото на юни или дори в края на май", информира той.

В София ще дойдат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, РМС, Украйна, Азербайджан, Турция за обсъждане на купуване на газ, каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase