Снимка: БГНЕС

Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници, заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното правителство заседание, коментирайки спирането на доставките на газ от страна на Русия.

Още по темата
"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет“, заяви премиерът.

Той съобщи, че се преглеждат всички договори с Газпром, включително и договорът за транзит без България и отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

"След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе", каза още Кирил Петков.

Премиерът съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, допълни Петков.

"Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи.

Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи", увери премиерът.

Както е известно, късно снощи, на 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД, бе получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от днес, 27 април.

По-рано днес министър Александър Николов увери, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред.

Коментари Напиши коментар

683

Разочарован

преди 3 месеца

Нищо повече от *** И ФУКЛЬОВЦИ НАХАЛНИ не са , ястребите,, от ПП. Преди години имаше бял мерцедес който народа разлюля и някои се попикаха в него - това е нищо в сравнение с това което очаква Кирчо и Кокорчо през есента когато цените скочат и само ще се облизваме пред витрината за храни.

682

Анонимен

преди 3 месеца

НАЙ ЛОШОТО Е ПРОС ЧОВЕК ДА ТЕ УПРАВЛЯВА! СТАРИТЕ КРАДЯХА,НО БЯХА ХИТРИ! ТОЗ КРАТУНКО ТАКА ЩЕ НА ЗАБАТАЧИ ЧЕ НИВГА НЯМА СА ОПРАВИМ

681

Ами

преди 3 месеца

Шантаж е управлението ти, Киро. Ти продаде и предаде България.