Снимка: БГНЕС

Ограничителен режим за консумацията на природен газ няма да има дори и „Газпром“ да спре доставките, увери министърът на енергетиката Александър Николов.

Консумацията ще намалее, защото излизаме от отоплителния сезон, обясни той.

Министърът обясни, че газовия ден започва в 9 ч., така че  засега не може да каже категорично дали доставите от „Газпром“ са намалени или спрени, както съобщи руската страна снощи.

Той добави, че по-късно днес след редовното заседание а МС ще има повече информация, която ще съобщи пред медиите.

Относно спирането на газа Николов посочи: „Това следва да се потвърди физически по трасето, ако е факт и след заседанието на МС, ако са спрени доставките, ще ви информираме“.

Според него изводите от цялата ситуация са няколко.

„България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по договора с „Газпром“, а плащанията по него са регламентирани в долари. „Булгаргаз“ разполага и сега с пълен пакет банкови реквизити, доказващи плащане през април по авансова фактура за настоящия месец. Спирането на доставките е нарушение на договора“, посочи министърът.

„България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложените изисквания от Русия, които са в противовес  с договора. БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и не следва да очакваме ограничителен режим. БЕХ ще продължи да работи в тази посока“, каза Николов.

По думите му България не е единствената държава, която поддържа тази позиция, а  в същата ситуация  са Полша и Литва от вчера.

„Всички търговско - правни отношения са спазени и е ясно, че природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие във формата на водената война, а не правно-търговски отношения, по тях България няма никакви нарушения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на третата страна“, отсече той.  

„Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим“, настоя Николов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase