Снимка: БГНЕС

Не трябва да имате съмнения, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето на моряците от "Царевна", коментира президентът Румен Радев в Португалия. Той призова обаче с оглед безопасността на моряците, темата да не бъде допълнително коментирана засега.

На всички ни е ясно, че ще отнеме много време и усилие докато се справим с порочния управленски модел, това няма да стане нито за един ден, нито за един месец, заяви държавният глава. Коментарът му дойде в отговор на въпрос за публикувания доклад от Държавния департамент на САЩ за 2021 година.

Румен Радев обяви, че България и Португалия си приличат по много неща. "Трябва да използваме по най-добрия начин тези връзки, трябва да се използват всички възможности. Една страна в ЕС не може сама да се справи в предизвикателствата. Португалия е един от лидерите в зеления преход в Европа, превръщат разработките в реалност", каза той.

"Португалците бяха първите, които изготвиха Плана си за възстановяване, първи го предадоха в Европейската комисия и бяха едни от първите, които получиха своите средства още миналата година, така че те вече са напреднали много в най-трудната част, която на нас ни предстои. Това е именно изпълнението на Плана и провеждането на реформите", заяви президентът.

Той посочи, че е обсъдил с премиера на Португалия техния опит: "Те наистина работят много усилено. Създават допълнителна организация, специално за изпълнението на плана."

"Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика по отношение на РС Македония", коментира президентът Румен Радев.

"Трябва да се придържаме към националната рамкова позиция, към декларацията на парламента, към постигнатият консенсус на КСНС. Там нещата са регламентирани много ясно и аз се надявам, че ние ще запазим точно тази позиция, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на РСМ", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase