Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила в България, да бъдат здравно осигурени от държавата и да имат достъп до медицинското обслужване.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила. Промените в закона ще са за срок от една година.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

По времена дебата Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

Антон Тонев от ПП посочи, че ЕС ще създаде фонд за бежанците от Украйна, откъдето също ще се получат средства, които могат да покрия лечението на украинците у нас.

„В най-лошия случай, когато минат над 200 000 бежанци и всички останат у нас, максималният бюджет е 54 милиона лева“, посочи той.

Тонев добави, че към момента само 10% от влезлите в страната са пожелали статут на закрила.

Илин Димитров от ПП посочи, че хората, които пристигат не разполагат със средства, а сред тях има и много непридружени деца, за които България трябва да се погрижи.

От ГЕРБ възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците.

Костадин Ангелов отсече, че средства от предходни програмни периоди не са останали, защото всички са изхарчени най-вече заради мерки срещу коронавируса.

Митев обаче цитира данни, според които има останали милиони левове по оперативните програми.

Асен Балтов от ГЕРБ коментира, че много неща не се поемат от НЗОК и се налага пациентите да си доплащат.

„Кой ще плати сметката на тези хора, когато нещо трябва да се доплати. Това което предлагате няма да е достатъчно за бежанците“, обърна се той към мнозинството.

Георги Михайлов от БСП репликира на ГЕРБ, че става въпрос за хора които, търсят закрила от войната.

„Тук от девет кладенеца вода вадят, за да се противопоставят на предложението за промени. Предвидена ли беше тази война, колко време ще продължи, как ще продължи? Вчера говорите за военна помощ, а сега не искате да им предоставите хуманитарна помощ. Дошло е време спешно да се решават тези въпроси и ги решава законодателят. Ще намери начин бюджетът де се справи, това е война и то страшна, още повече, че става въпрос за две държави с огромни размери“, каза той.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи промените в закона като дискриминация.

„В България има много хора с хуманитарен статут и с временна закрила, а този закон се отнася само за бежанците от войната в Украйна. В същото време стотици български граждани са неосигурени и могат да ползват само спешна помощ и преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това как помогнем на българските граждани“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase