Снимка: Bulgaria ON AIR

Нараства напрежението между изпълнителната власт и прокуратурата. Подсъдимият бизнесмен Васил Божков обяви, че е дал показания само пред европейската прокуратура във връзка със сигнала, довел до ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Това, което г-н Божков казва, е негова защитна теза и той си я развива по различни начини, като добавя допълнителни данни към онова, което вече ни е известно. Това, че той е разговарял с европейски прокурори, е негова субективна преценка, че е разпитван. Това може да е сигнал, въз основа на неговите данни да са образували или да предстои да образуват производство в европейската прокуратура", заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".  

Още по темата
Относно изказването на Божков, че ако му бъде премахната червената бюлетина, той ще се прибере в България, тя уточни: "Онзи, който е обявил за издирване Божков, е компетентен да свали от списъка на издирваните по света лица".

Доц. Киселова е категорична, че има основание той да твърди, че обвиненията към него са измислени, тъй като той е посочен като член на организирана престъпна група и е нормално тезата му да бъде, че е невинен. И добави, че изказванията му ни казват, че е извършил престъпления, но е бил принудел да дава подкупи.

В момента сме свидетели, че войната между институциите се задълбочава и подхранва, посочи политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да признаем преди всичко, че Божков и всеки един български гражданин имат право на справедлив процес. Но Божков да очаква обществена подкрепа или да се реабилитира през политика, е глупаво", уточни тя.

Според нея Божков отговаря на определението за олигарх.

"През този абсурден конфликт виждаме две неща. Първо - може ли винаги, когато има подаден сигнал за извършено престъпление, да бъде образувано досъдебно производство. Второ - въпросът за това как може да бъде преодоляно бездействието на прокуратурата по законен начин", каза доц. Киселова.

Политологът изтъкна, че няма как случващото се да рефлектира по добър начин, когато МВР се превръща в прокуратура или изземва част от функциите ѝ.

"Не е добър знак за общественото здраве и за устоите на Конституцията и демокрацията, когато се използва репресивният апарат на държавата, за да се разправяш с политическите си противници", добави Андреева.

Доц. Киселова уточни, че при арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов е нямало репресия по никакъв начин. Според нея има определено промяна в МВР.

"Основната идея е за един кризисен пиар. Разбира се, че Борисов като опитен политик ще каже, че е имало репресия. Кризисният пиар имаше за цел да заздрави коалицията", заяви Андреева.

Според доц. Киселова арестите са сплотили коалицията, а целта на МВР е била да покаже, че прокуратурата не работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase