Общ преглед

Готов съм да се върна в България, ако прокуратурата махне червената тока в Интерпол, ще се върна още на следващия ден, заяви бизнесменът Васил Божков по време на пресконференция пред българските медии чрез видео връзка.

Европейската прокуратура ме намери и ме разпита. Там не съм казал нищо по-различно от това в сигнала. След това полицията ме намери и ме разпита, заяви Божков във връзка с неговия сигнал и обстоятелствата, довели до ареста от миналата седмица на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

На 8 март Божков е дал показания пред Европрокуратурата, а после е дал сведения и пред дирекция на полицията.

Той не каза къде и от колко прокурори е бил разпитан с мотива, че това е информация, която ще оповести, когато получи такова позволение от разследващите органи.

Нямам нищо общо с всички действия, които протекоха в България. Подадох сигнал още преди две години, посочи Божков.

По думите му няма 500 млн. лв., загубени за хазната. Политиците се обслужват с тези 500 милиона, каза бизнесменът, който се намира в Дубай.

По думите му той е давал 20% от печалбата на компанията му на бившия финансов министър Владислав Горанов. Давал е и суми на пиара на Бойко Борисов Севделина Арнаудова по заповеди на самия Борисов.

Той допълни, че в неговия сигнал са намесени и още имена, сред които Валери Симеонов, Дани Кирилов и Кирил Домусчиев.

Аз съм се оплакал, ако иска прокуратурата да разследва. Аз съм обвиняем по едни дела, по други съм се оплакал - да ги разследват всички. "Гешев предварително ме направи престъпник", заяви той.

Никой не ме е търсил от българското правителство. Кирил Петков не го познавам. Бойко Рашков може и да го познавам, но не съм го виждал последните 25 години, каза още Божков.

На въпрос във връзка със списъка Магнитски, той каза, че това е тотална заблуда на американското правителство. „Под Магнитски попадат лица за нарушаване човешките права, за рекет, за корупция. Аз не съм бил в позиция да отговарям на тези условия, нито съм имал власт, нито съм бил прокурор, нито съм бил генерал, нито съм бил премиер министър. Така, че всичко това работят адвокати, мисля, че нещата ще бъдат изяснени. Аз ще бъда изваден от списъка Магнитски”, каза Божков.

Той бе категоричен, че за протести не е плащал въобще. По думите му те са въникнали спонтанно.

Междувременно в Специализирана прокуратура постъпиха по компетентност от Върховната касационна прокуратура материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, както и медийни публикации, касаещи Васил Божков - привлечен в качеството на обвиняем по 4 досъдебни производства на СП и един от санкционираните български граждани по глобалния закон "Магнитски", съобщиха от спецпрокуратурата.

От ведомството посочват, че материалите са събрани в рамките на водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, сред които и Божков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар