fallback

По какви критерии БСП ще избере коя от кандидатурите за гуверньор на БНБ да подкрепи?

"При нас решенията се взимат колективно и ние помежду си оживено обсъждаме това предизвикателство. Но нямаме решение нито на ръководството на партията, нито на парламентарната група. Предполагам, че в петък сутринта ще направим обсъждане. Най-логично е да вземем решение, след като изслушаме и двамата кандидати, които са от братски партии в коалицията. Тази дискусия ще бъде изключителна интересна, защото тя ще бъде следена от специалисти", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че във всяка ситуация е важно кой ще застане начело на БНБ, но сегашната ситуация е усложнена.

"Още повече, че ще има икономически предизвикателства пред България, които по размер, обхват и продължителност ще зависят от това, което ще стане в Украйна следващите седмици. Ние се движим по пистата към еврозоната, вече сме членове на Банковия съюз. Влизането ни в еврозоната не може да стане при всякакви условия. И това ще е екипът, който ще води преговорите", допълни проф. Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител поясни, че шефове на централни банки в ЕС имат богат опит в търговски банки, но има и гуверньори, които никога не са ръководили частни търговски банки.

"Каримански го познавам от повече време, защото той беше преподавател в УНСС в катедра "Финанси", там сме се засичали. Гюров го познавам от формирането на новия парламент. Но това няма голямо значение. Теоретично е възможно нито от двамата да не получи достатъчно гласове или да имат равен брой гласове", подчерта проф. Румен Гечев.

Той поясни, че на двамата кандидати ще бъдат зададени едни и същи въпроси.

Попитан защо коалицията не излезе с един общ кандидат, депутатът отговори: "Това не разрушава коалицията, защото се оказа, че и в двете партии държат на техните кандидати, не успяха да постигнат съгласие. В това не намирам нищо трагично. От гласуването на опозицията ще зависи кой от двамата кандидати ще бъде избран."

Според него Азербайджан се намира в силна зависимост от "Газпром".

"Газпром" предварително е изкупил огромни количество природен газ от Азербайджан. Не забравяйте, че това е бивша съветска република. Там има изградени дългосрочни връзки. Нищо не може да договорим дългосрочно без Русия. Към момента капацитетът за производството на втечнен газ в САЩ е натоварен почти на 100%. Те нямат възможност да увеличат доставките на втечнен газ на световния пазар", добави проф. Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

иван

преди 2 години

Румен Фалит Гечев говори за БНБ . Егати иронията ,този дори близо не бива да го допускат да минава до банка . Единственото място подходящо да този индивид е затвора .

14

Стар

преди 2 години

Вместо да търка наровете в кауша при бай Ставри,той акъл дава !Цинизъм и срам!!!

13

другарю

преди 2 години

решенията ги взимате колективно щото колективно ше си разделяте откраднатото .

fallback