Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова отговарят на брифинг на твърденията на Васил Божков. Бизнесменът по-рано разкри, че е дал показания пред европрокуратурата и полицията срещу бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Горанов.

Още по темата
Божков твърди, че е жертва на схема за изнудване и отделял 20% от печалбата на бившия си бизнес, които давал лично на Горанов. На Арнаудова пък често плащал различни суми, като по думите му това ставало по нареждане на Борисов.

Борисов призна, че е призован за разпит и не иска да влиза в подробности, тъй като тече следствие. Но допълни, че не е взел лев, евро или долар. "Божков е човек с 19 обвинения, има си своята защитна теза. Вероятно и той има адвокати, които го съветват", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Всички видяха, че това правителство не става. Сега се чудят как да откраднат зърното, чудят се какво да направят с газа. Опитаха се младежкия ГЕРБ да ги плашат с 5 г. затвор. Асен Василев ги заплаши от националната телевизия. А те ли направиха опашките за горива в Белгия, в Белград, те ли са виновни за опашките в други европейски държави. Много лесно ги обвиниха", попита още Борисов.

"Свариха ме на масата с децата. Претършуваха абсолютно всичко. Като започнаха от кухнята, ама всичко, дивани, чинии, тенджери. Всичко пред детето се случва. Претърсиха спалнята, търсеха пари и злато. Кюлчета никога не съм имал", заяви Борисов.

"Очаквах след 7-ия ден след този незаконен арест да има тълпи от правозащитни организации. Явно не живеем в правова държава. В правовата държава не може Рашковото МВР да бъде обявени към 20 часа, че са арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова. Това политическа бухалка и репресия ли е? Рашковото МВР да разпространява някакви съобщения без европоркуратурата да е намесена, без да са задържани лица, когато е разпространено това съобщение. Единственото вярно нещо са имената", каза председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атансова.

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който също бе сред задържаните в четвъртък, заяви, че опитът на висши държавни ръководители и членове на изпълнителната власт да се саморазправят с опозицията не е промяната, която очаква обществото.

Асен Василев внушава доклад на АДФИ като неотложност за арест по тъмни доби в домовете на български граждани, каза Горанов.

От своя страна Томислав Дончев каза, че случилото се е тотална институционална неграмотност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че 7 дни след незаконния арест на Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова, е очаквала по софийските улици да има тълпи от правозащитни организации.

Депутатът Тома Биков каза, че премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков дължат отговор.

Кой носи отговор за това, което се случи в четвъртък, защото то поставя под въпрос изобщо дали България е правова държава, каза той и отбеляза: Арестът на лидера на опозицията е не просто удар срещу ГЕРБ, а удар срещу европейската перспектива на България и затова той се коментира в залата на Европейския парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase