Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев на извънредно заседание на МС днес. Утре тя ще бъде гласувана на извънредно заседание на НС, съобщи премиерът.

„Никой министър няма право да собствена външна политика особено във фейсбук. Никой министър не може да казва, че неговото оставане е функция за стабилността на МС. Мой военен министър не може да използва думата „операция“ вместо думата „война“.Операция не може да се нарече, когато хиляди военни от едната и от другата страна вече са убити, войници, които са на възраст по-малка от възрастта на голямата ми дъщеря“, мотивира решението си Петков.  

Още по темата

Той уточни, че управляващата коалиция е единна за искането за оставката на Янев.

Нов министър на отбраната ще бъде предложен още днес.

„Когато и  тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна и българите се криеха по мазетата в Киев, когато говорим за българския интерес, той не е да сведем глава, защото преклонена глава сабя не сече, когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, нещо което е толкова очевидно, не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим“, добави той.

Кирил Петков призна, че е работил добре със Стефан Янев, когато беше министър, а Янев служебен премиер.

„Подкрепям инициативата на Янев за покриване на всички инвестиции в българската армия, така че да има реално опериращи бойни групи“, добави Петков.  

Според премиера ЕС никога не е бил по-единен.

„Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в братоубийствена война без реален повод, трябва да заявим, че тази война трябва да спре. Мирните хора не могат да са под риск от обстрел, ние като ЕС трябва да направим всичко възможно това да се случи“, каза той.  

По думите му основата помощ, която България ще предложи на Украйна у хуманитарна.

Премиерът съобщи, че на днешното извънредно заседание на МС ще бъде обсъдено още извозването на 140 българи от Киев.

Министрите ще обсъдят и ядрената заплаха, която Путин оправи вчера.

„Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано“, призна Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase