Кадър: БНТ

"В ситуация, в която на малко повече от 200 км по пряка линия от България се води война, да искаш оставката на министъра на отбраната е меко казано тежка неадекватност. Нека да не се прибързва с такива оценки". Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин.

Той призова колегите си за максимална сдържаност. Според Вигенин няма да се стигне до оставка на Стефан Янев и не вижда причина оставката на който и да е министър да доведе до избори.

Още по темата
"В момента последното, от което имаме нужда, е противоречие между институциите. Това изисква внимателен и умерен подход от страна на правителството и президента, защото разнобоят, който се опитва да се вкарва между институциите е най-лошото което можем да направим - не за нас като управляваща коалиция, а за България“, заяви той.

Украйна няма как да капитулира за два дена и всичко да се върне по старому, коментира Вигенин.

"Според мен ситуацията ще продължи доста години. Това е военна операция на територията на суверенна държава и това е шокиращо за нас. Какво предстои оттук нататък - ще видим, но държа България да има сдържан подход и да се подготвя за евентуалните кризи и второ - да видим с какво можем да помогнем на населението в Украйна“, каза Вигенин.

Според него санкциите срещу Русия няма да постигнат резултати, подобно на тези през 2014 г. Определи като прибързано решението на българското правителство да затвори въздушното си пространство за руски самолети.

"В по-голямата си част тези санкции, говоря за икономическите, имам чувството, че те като че ли са признак на безпомощността на демократичния свят. Те са по-скоро политически сигнал и няма да имат ефект върху действията на Руската федерация и ще засегнат предимно обикновените граждани“, смята той.

Вигенин не е съгласен с твърдението, че в момента Украйна се управлява от нацисти, но подчерта, че крайнодесните групировки там получават повече подкрепа от населението. Коментира и визитата си в Киев през 2014 г. като външен министър.

"Аз отидох в Киев не за да подкрепям тогавашната власт, а за да искам сигурността на етническите българи. Това беше предшествано от редица общи позиции в Европа. Тогава ситуацията в Украйна наистина беше излязла извън контрол. Не трябва да приравняваме всички украинци, които искат независима държава в ЕС и НАТО за нацисти", каза Вигенин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase