Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 200 души и целият състав на дипломатическата ни мисия пътуват от Киев за България, съобщават от МВнР.

Ситуационният център ще е тук през цялата нощ, за да осигури безопасното извеждане на автобусите от Киев. 4 автобуса и всички автомобили на посолството ни се придвижват към границата.

Общо 200 души има в автобусите и автомобилите. Между тях са български, украински, американски граждани, гражданин на РСМ и граждани на Грузия, както и целият ни състав на дипломатическата мисия, заяви външният министър Теодора Генчовска, цитирана от БГНЕС.

От Одеса са тръгнали 2 автобуса и леки автомобили. Хората от автобусите и автомобилите са 130 души.

Където и да преминат границата на България ще бъдат придружени с полицейски експорт. Редовната автобусна линия от Одеса до Варна продължава да работи, ако има наши сънародници, които да се евакуират. Има кораб на 30 км от Одеса – казва се „Рожен“, който плава под малтийски флаг с български екипаж, от там двама са пожелали евакуация. Имаме 58 души, които са заявили желание за евакуация. Плановете са за сухопътна евакуация, но съществуват и други опции, допълни Генчовска.

Тя уточни, че турските авиолинии продължават да летят.

Имаме ползотворно сътрудничество с Турция, които ще ни помагат освен за Киев и за Харков, добавиха още от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

отишли да евакуират посолството .....

12

era

преди 2 години

защо изтегляте хората от консулствата особенно Одеса след като там има над 300 000 етнически българи? При нужда кой ще защитава техния интерес? Защо оставяте хората на произвола? Кога България ще се сети, че тези хора съществуват? Тези наши братя и сестри, точно в този момент имат най-голяма нужда в новата ни изтория от нас и вие ги оставяте на произвола на войната

11

Анонимен

преди 2 години

Мортиша Адамс ИЗПЪЛЗЯ ОТ БУНКЕРА.

fallback