Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната бюджетна комисия увеличи с 20 милиона лева парите за Българската академия на науките (БАН). Предвиденият източник е бюджетът на Висшия съдебен съвет. Промяната беше направена при второто четене на законопроекта за бюджета в комисията, предаде БНР.

Осигуряването на 20 милиона лева повече за БАН ще бъде за кандидатстване по проекти, уточни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

„Средствата, предвидени, от 20 милиона, са за проекти разработени от учените в БАН, които трябва да бъдат защитени на база критерии, разработени от самата БАН. Източникът ще бъде от Висшия съдебен съвет“, каза той.

„Аз категорично възразявам“, каза депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Той предупреди ресорния министър Асен Василев, че ако иска да има актуализация на бюджета от 1 юли, трябва да започне работата по нея от 1 април.

„Правителство влезе на 15 декември, знаете между 15-и и 30-и какво трябваше да се случи, за да се овладеят редица кризи. Така че бюджетът беше доста набързо направен. А що се отнася до актуализация, правихме една актуализация миналата година. Не отметна месец“, отговори Асен Василев.

Въпреки изцяло политическите реплики част от предложенията на опозицията се приемат.

Едно от тях е на бившия здравен министър проф. Константин Ангелов за осигуряване на въздухопречистватели в училищата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase