БСП изрази недоволството си от позицията на премиера, че АЕЦ "Белене" няма да се строи. Има ли търкания в коалицията?

"Няма напрежение за АЕЦ "Белене". Диалогът между коалиционните партньори върви съвсем нормално. Напрежението, което се опитва да се създаде около тази тема, е преувеличено", коментира заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той посочи, че в коалиционното споразумение е написано, че експертен съвет трябва да прецени кое е най-добро за българските граждани и устойчивото икономическо развитие на страната ни.

"Той ще бъде последван от икономически съвет и на него ще се вземе политическото решение", добави Данчев.

По думите му закриването на Държавната петролна компания е трудно, но неизбежно решение.

"Искаме да върнем активната роля на държавата като стратегически инвеститор и в този смисъл решението за закриването ѝ не е лесно – остава въпросът как ще се съхраняват запасите. Ще търсим законодателно решение. Обсъжда се те да бъдат поддържани от държавата", обяви зам.-министърът на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Държавата се връща в своята роля. Дървата за огрев ще се продават директно от държавните и ловни горски стопанства на стойността, на която са придобити, без да има посредници и допълнителни такси за това. Средствата за организирането на тази дейност ще се финансират именно от добива на дърва", посочи той.

А според Данчев високият процент на инфлацията у нас се дължи на цените на горивата и харчовете за възстановяване от пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase