Снимка: архив, БГНЕС

В "Демократична България" извървяхме дълъг път, днес ние сме отбор, който може да издържи на всякакви сътресения и бури, трябва да се търсят възможности за още по-добра консолидация на партиите в коалицията. Това каза в доклада си пред Националното събрание на "Демократи за Силна България" председателят на партията Атанас Атанасов.

В началото той обяви, че застава пред членовете и симпатизантите със съзнанието за изпълнени обещания, които е дал преди по-малко от пет години.

Успяхме да създадем алтернатива на порочния корупционен модел "Борисов", посочи Атанасов и отбеляза, че в отговор на неизбежната необходимост от алтернатива е било създадено обединението "Демократична България". Трябваше да се борим с размиването на границите между властите, с обезличаването на институциите и в частност на Народното събрание, обезличена е и съдебната система, така той описа състоянието, според него, на държавата в момента, когато е поел ръководството на ДСБ и взетите решения.

Атанас Атанасов се противопостави на опитите на ГЕРБ "да си присвоят образа на десницата на България". Могат ли да са десница тези, които компрометираха демокрацията, възстановиха най-страшните практики на тоталитарната държава, попита председателят на ДСБ.

Десен лидер ли е Бойко Борисов, който на няколко пъти реабилитира Тодор Живков, кое ги прави десница - наш дълг е да се противопоставим на подмяната, която набира все по-голяма скорост, обясни той. ГЕРБ, по думите му, "е партия на СИК, на Маджо, на Маргините, на всички, които грабеха българската икономика и пълнеха онези прочути чекмеджета".

След пет години отново се изправям пред Вас да поискам подкрепа, нека заедно да направим България по-силна, поиска доверие за нов председателски мандат Атанасов.
Премиерът Кирил Петков изпрати поздравителен адрес до провеждащото се днес Националното събрание на ДСБ, той беше прочетен от водещите на форума. В него министър-председателят поздравява формацията за политическата мъдрост при отстояване принципите на демокрацията, за смелостта да се включат в управлението на държавата и то в такъв момент.

Необходим ни е Вашият опит, важен за нашата коалиция е управленският Ви опит, за да отсеем добрата традиция и да възстановим усещането за справедливост и правов ред, посочва премиерът. В лицето на ДСБ като част от "Демократична България" считаме, че имаме опитен стратегически партньор, за да създадем здрава основа за предвидимо бъдеше, да осигурим на демократичната общност истинско политическо лице. Желая успех на следващия председател и на неговия екип, пише още Петков.

Във видеобръщение Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и Националният съвет на "Да, България", които заседават в Бургас, изрази благодарност, че ДСБ са първопроходец в голямата част от идеите, за които се бори коалицията. Минахме през тези години през огън и вода, през бури, отбеляза той. Благодаря за онези моменти, в които на всеки от нас му се е искало да хвърли кърпата, но съзнанието, че имаме общи каузи във всички тези трудности, ни правеше по-големи хора, посочи Иванов.

По думите му следва най-трудният път - управление в една сложна коалиция. Да преодолеем исторически неща, които изглеждаха невъзможни, трябва да работим, за да изпълним със съдържание участието си във властта, подчерта лидерът на "Да, България".

Поздравление от името на евродепутата Радан Кънев също беше прочетено в залата. Нужни са ни хора, които обединяват, нашият председател в мига на избора си трябва да покаже, че е обединител и да сложи край на интригите, посочи той. В екипа трябва да бъдат оставени свободни места, които да бъдат запълнени в близките месеци с десни хора, но това е решение на председателят, смята Кънев.

По думите му предстоят тежки решения, сред които превръщане на ДСБ в силен център на десните хора, израждане на общи структури в коалицията "Демократична България".

Поздравления отправиха и от "Зелено движение", част от коалицията "Демократична България".

Очаква се делегатите на Националното събрание на ДСБ да препотвърдят участието на партията в коалицията, както и да бъде избран нов председател и ръководство.

До момента две са лидерските кандидатури - на Атанас Атанасов, сегашен председател на формацията, и на неговата заместничка Цецка Бачкова. Евродепутатът Радан Кънев се отказа от участие в "спора" за председателския пост, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase