Министърът на отлраната Стефан Янев обяви вчера, че се обмисля американски войници да влязат в българския батальон. 
 
"В последните 10 години САЩ са помагали безвъзмездно на България с радиостанции, системи за управление на батальонно и бригадно ниво, с обучения. Сега става въпрос за батальонна бойна група, която е част от концепцията на НАТО за предно разполагане. Тя изисква много по-висока степен на оперативна съвместимост, както и да бъде многонационална по своята същност. Тя трябва да бъде интегрирана чрез Центъра за интеграция на силите в София със структурите на силите на НАТО", посочи директорът на "Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България" Велизар Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ние имаме две бригади и още няколко самостоятелни батальона. Ако парите, които можем да отделяме за отбрана, трябва да ги разпределим между батальонни групи, ескадрила, военноморска база, специални сили, радари, ще имаме много ясна представа колко можем да си позволим и колко от липсващото трябва да допълним със способности на съюзниците", уточни Шаламано.
 
Експертът коментира и това дали имаме в момента бойна авиация.
 
"На практика имаме бойна авиация, но ние не можем да продължим тази зависимост от руския военен промишлен комплекс при създалото се напрежение, при заплахата от санкции, които могат да бъдат активирани всеки момент", изтъкна Шаламанов.
 
Той обясни че очаква в новия бюджет да има ясно решение, че авиацията ни ще се поддържа без зависимости от Русия.
 
Относно модернизацията и превъоръжаването на военните ни сили, Шаламанов каза, че има три основни елемента.
 
"Първо - всеобхватна програма за превъоръжаване, която балансира сухопътни, военно-въздушни сили, въпроси на разузнаване, на киберотбрана. Второ - осигуряване на инвестиционен механизъм, който осигурява стабилно финансиране през следващите 10 г. в размер на поне 20 млрд. лв. Трето - създаване на необходимата организация, която включва взаимодействие между много ведомства, но и участие на българската отбранителна индустрия", завърши Шаламанов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase