fallback
 
Проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, с акцент върху коридор номер 8, имат ключова роля за отношенията на България със Северна Македония.
 
"Ако този коридор беше толкова важен, вече щяхме да сме видели прогрес по случването му. Големите неща, свързани с икономиките на двете страни, са се случили преди доста време в диапазона от 2000 и 2004 година, когато и двете страни влизат в една и съща търговска зона. Тогава се премахват всякакви форми на митнически ограничения и се започна едно регулаторно сближаване между страните от Западните Балкани и България", каза икономистът Стоян Панчев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му икономиката между двете страни се развива добре и Северна Македония не е малък търговски партньор на България. 
 
"Проблемът е свързан с история, идентичност, геополитика. Икономиката е далечен момент, но тъй като е безспорна, тя излиза напред. Двата нови кабинета се опитват да водят посоката към икономиката. Моето съмнение към този подход е, че големите икономически крачки са направени вече в миналото и това са символни стъпки, а не сериозни към икономическия ефект", коментира Панчев.
 
"Ако премиерът толкова го вълнуваха чисто стопанските взаимоотношения с някоя от страните на Балканския полуостров, която е извън ЕС, може би първо трябваше да мине през Анкара, след това през Белград и тогава да отиде в Скопие. Става въпрос за търсене на икономиката между двете страни като опит за създаване на нов диалог", поясни Панчев. 
 
"От Коридор номер 8 ще имат изгода други страни, например българските туристи, които пътуват за Западните Балкани. Това няма да е твърде голям директен положителен ефект за Северна Македония. Но този въпрос не изисква толкова висока делегация, която да отиде да комуникира по този въпрос", разясни икономистът. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

България казва НЕ на Македония за ЕС само и единственно заради говоренето с омраза към нас и фалшивата история в учебниците им. Какъв беше този ЦИРК с краткото име на Македония и отказване от териториални претенции към България от Премиера на РСМ ? Кога въобще е имало дебати по подобни въпроси ?

12

От Вселената

преди 2 години

Българин на трибуната: - Може ли да започна отдалече? - Може, само че кратко. - Когато българският цар Самуил се върна с цялата си войска в Охрид, след битка с Византийците, през 1004г край Скопие, ние си хвърлихме дрехите, за да изхвърлим натрупания орах от битките. Когато излязохме от водата видяхме, че Македонците са ни свили дрехите. Скача представителя на Македония: - Протестирам!. Нас тогава изобщо ни е нямало! Българският представител: - Ето това исках да докажа!

11

Македонци

преди 2 години

имат право да се наричат само сънародниците на Александър Македонски ! Населението на сръбската провинция Македония няма нищо общо с Александър Македонски, още повече че Александър Македонски със сигурност не е говорил смешния Български диалект, които те наричат Македонски език

fallback