Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Политическата воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко, отколкото са получили през декември. Тази воля остана категорична. Средства за това има и вече са преведени на НОИ. Грешката е във формула, която Националният осигурителен институт прилага. Призовавам от НОИ да излязат и да обяснят на хората. Отговорността е политическа. Още през другата седмица в парламента ще бъде гласуван текст - допълнение към закона, който ще направи възможно компенсиране на тези пенсионери, които са получили по-малка сума. Разликата ще бъде получена с пенсиите през февруари". Това обясни пред БНР вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Още по темата

Тя посочи, че обхватът на семействата, които ще получат помощи заради по-високите цени на тока, ще бъде разширен.

Според нея мораториумът върху цените на тока, парното и водата е "абсолютно необходим".

"Ако сме готови, мораториумът ще бъде вдигнат преди март", посочи Нинова.

Според нея е необходимо да се започне с преодоляване на демографската криза, която е "надпартиен и надправителствен проблем".

"Националният съвет по демография не е събиран отдавна. Всяко министерство трябва да започне да действа по мерките. Демографската политика е хоризонтална, касае и здравеопазване, и образование, и развитие на икономиката, и регионално развитие".

Нинова призна, че отново ще се кандидатира за лидер на БСП.

"Така е честно, ако иска човек отново доверие", обясни тя.

И допълни, че за нея не е непосилно да съвместява двата отговорни поста - и лидер на партия, и вицепремиер и министър.
 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 5 месеца

Преизчисляването на всички пенсии трябва да се направи спрямо 2020г. Не бива да се вдига безпринципно само минималната, а със съответния процент и всички останали. Много са случаите, при които постепенно пенсиите, особено средните по размер, бързо доближават до минималната и даже стават минимални. Така се дискредитира цялата система.

40

НикогаПовечеСДС-Чума

преди 5 месеца

Сит търбух,за бедността народна - сляп и глух .А търбухът на тази персона от много отдавна е сит,че дори и пренаситил се.

39

Те тва е

преди 5 месеца

*** виновен нема.Нои били виновни с методиката.Ми като се надпреварвахте в наддаването, що не питахте някой, дето елементарни сметки може да направи.И като сте удържали по-голям процент осигуровки на категорийните, сега не се правете на улави за стажа.