Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Аргументираната и ясна позиция на България, заявявана досега, да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана – за това призовават организации на македонските българи в писмо до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и партиите, представени в Народното събрание.

Oще по темата

Македонските българи апелират да не бъдат правени никакви отстъпки по въпроса за тяхното равноправие, което според тях не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще.

„Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония“, се настоява в писмото.

„Ние не можем да приемем, че добавянето на българите, наред с всички останали народи и части от народи , както сега са изброени в Конституцията, може да бъде проблем за когото и да било в нашата държава. Обратното би означавало продължаване на десетилетната политика и практика на дискриминация спрямо нас. Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната“, пише още в писмото.

Организациите Културен център “Иван Михайлов” - Битоля, сдружение “Трибуна” - Прилеп, сдружение “Македонско-българско приятелство” - Скопие, сдружение “Коридор 8 - Скопие, сдружение “Интеракция” - Скопие, сдружение “Единство” - Кочани и политическа партия “Гражданско демократичен съюз” , заявяват също така, че „ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет  на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще“.

В навечерието на 30-ата годишнина от датата, на която България първа в света призна независимата Република Македония, македонските българи се надяват политиците и обществата от двете страни на границата да намерят мъдрост, за да продължат заедно свой европейски път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

София

преди 2 години

Плачковци

22

Анонимен

преди 2 години

Аз съм Германец.

21

Анонимен

преди 2 години

Сега следва при Македонския президент да отидат Македонци от България и да поискат ние да го признаем и да им отстояват правата и да ги включим в конституцията.И да кажат,че те даже нямата Македонски дружества понеже не им разрешават в България.

fallback