Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Булгаргаз" може да внася повече газ от Азербайджан по принцип, но трябва да се изгради интерконекторът между България и Гърция, който свързва газопреносната система на България с газопровода за азерски газ, или да се проведат преговори на високо ниво за алтернативни маршрути на доставки. "Булгаргаз" прави постъпки за получаване на лицензи за търговия на газ в съседните държави, като се очаква през 2022 г. да има развитие в тази насока. Разликата в предложеното поскъпване на цената на природния газ от 30% и поисканото поскъпване от 14% преди това се дължи на значителните скокове на пазарите. Това заяви Светослав Делчев, независим член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Получените количества азерски газ - малко над една трета от договорените през 2021 г. - се базират на добрата воля на азерския доставчик. "Истината е, че те нямат задължение да ни доставят", каза Делчев,

Партньорите на "Булгаргаз" вероятно разчитат проблемът с изграждането на тръбата да бъде разрешен бързо и на дългосрочните перспективи за търговия с България.

Това е проблематично за "Булгаргаз", която е длъжна по лицензията си да подсигурява доставките на пазара.

Договорът с азерския доставчик не е на база българско законодателство, напомни Делчев и добави, че "Булгаргаз" винаги е настоявала за получаване на цялото количество, но няма какво повече да направи в ситуацията.

Ако могат да се договорят пълните количества, "Булгаргаз" ще ги внесе, каза Делчев.

Още по темата

"Ако има намеса на по-високо политическо ниво, евентуално може да се постигне по-добра договорка.., но трябва да се намеси Министерството на енергетиката, министър-председател... Ние сме направили всичко възможно и сме достигнали нашата граница.", каза още той.

"Булгаргаз" няма отношение към строителството на интерконектора, напомни Делчев и добави, че в момента има договорка между компанията и азерския доставчик за доставки на газ през друга входна точка.

"Има ли тръбопровод, има задължения на азерския доставчик да доставя пълното количество газ на точката и задължения на "Булгаргаз" да го купува изцяло."

Тъй като тръбата все още не е построена, "Булгаргаз" не може да вземе пълните количества от 1 млрд. куб. м., но дължи неустойки за това.

"За да избегне тези неустойки, "Булгаргаз" влезе в преговори и се постигна споразумение - компанията не плаща неустойки, получава част от договорения газ на друга точка, получава го на договорените по-ниски цени от пазарните, но азерският доставчик не поема ангажимент за доставките", каза Делчев.

Ако цялото договорено количество азерски газ бъде вкарано в България, цената на пазара може да намалее с около 10%-15%, прогнозира той.

Заради конюнктурата на световните пазари цената на азерския газ е по-ниска в момента от доставките от Русия, но ситуацията бе обратната преди година и половина, каза Делчев и изрази опасения, че интерконекторът може да бъде готов, когато ще има поскъпване на азерските доставки и "Булгаргаз" ще е задължен да купува цялото количество.

"Булгаргаз" не импровизира - това е силно регулиран бизнес и ние следваме строго наредбите на КЕВР", каза Делчев в коментар за цените в страната и обясни, че първоначалното заявление за увеличение на цената през следващия месец трябва да се изготвя до средата на предходния и е базирано на пазарни данни от първата половина на месеца. Ситуацията се променя до края на месеца с актуалните данни, обясни той.

"КЕВР де факто следи дали ние сме спазили буквата на закона - рядко КЕВР има аргументи да променя цената, която ние сме предложили, защото тя се базира на пазарни данни.",каза още гостът.

"Булгаргаз" очаква печалба около 100 млн. лв. за изминалата година, но е прехвърлила ползи в българската икономика за 675 млн. лв (разликата между пазарните цени и цените на продажба от компанията) - разпределени сред клиентите на компанията, като торовата и стъкларската индустрия, металургията.

Как може да се развие ситуацията с газовите доставки за България при евентуален конфликт в Украйна, до каква степен е пълно газохранилището в Чирен може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase