Снимка: БГНЕС
fallback

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

"В последните години е създадено усещането, че участието на България в този тип решения е едва ли не някакъв вид "гумен печат" на утвърждаване на чужди решения, взети някъде другаде - дали в Брюксел, дали в други столици - няма значение", добави министърът.

Oще по темата

Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.

"Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО", посочи Янев в интервю за БТА.

Той напомни, че като член на НАТО сме поели ангажимент в това отношение. Янев изтъкна, че без да развиваме собствените си способности, няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да отговорим адекватно на това, за което сме призвани - да гарантираме сигурността на българските граждани.

Според военния министър съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок.

"Целта ни ще бъде възможно най-скоро да го стартираме - по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми. Те могат да се включат ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника", допълни министърът.

Равносметката му за работата на служебното правителство показва, че са се справили.

"Имаше много трудни моменти, защото управлявахме няколко паралелни кризи наред с организацията на изборите за Народно събрание. Не беше никак лесно, в крайна сметка - справихме се с много предизвикателства и то благодарение на това, че действахме като отбор. В момента и обществото, и управлението, администрацията на държавата, са подготвени за подходящи и целесъобразни реформи", подчерта Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

275

Obersturmbannfuhrer

преди 2 години

Затова войната в Украйна никога няма да бъде завършена от Русия. Повече от ясно е къде го сърби най-голямото джудже. Украйна е следващата членка на НАТО и евентуално ЕС. Джуджетата да ручат борш, пият водка, замезват със сальодка и хайвер с черпаци, щото само повдигането на високи токчета ще им остане. Фактите сочат, че всички спечелени от Русия-СССР войни са били загубени. За справка вижте какво стана с държавите от Социалистическия (съветски) блок и ще разберете ИСТИНАТА.

274

Правило в живота

преди 2 години

Наближиш ли, недай си Боже да влезеш в бърлогата на мечката ще бъдеш разкъсан и оглозгани!!!!Та по полека с Русия!!!! Русия никога не започва война, но Русия винаги я довършва и то я в Париж, я в Берлин.... следващото дали няма да е във Вашингтон!!!

273

Абсолютно е прав 2

преди 2 години

От келепира с войната срещу САЩ е ясна....... ...... Потекоха тpънки и глoгинkи, разбомбиха ни и ако продължаваме в тоя слагачески дух виждам същия бабаитлък и пpocтотия по отношени на Русия от kpасавчиците на ДъeБъ .... -обиди,високомерие ...и неграмотност.....абе искат да обявим война на Русия и за това има пак вероятност както преди и kръв да cepeм и kpъв да потече и да пикaeм в един личен спор между САЩ и Русия.

fallback