Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Румен Радев и Илияна Йотова приеха удостоверенията си за избора им за президент и вицепрезидент от Централната избирателна комисия. Те бяха връчени от председателя на ЦИК Камелия Нейкова на тържествената церемония във фоайето на сградата на Народното събрание.

Радев отново благодари на българските граждани за гласуването доверие той и Йотова да са президент и вице във втори мандат.

Oще по темата

„Това е чест, но и голяма отговорност за пътя, по който върви България. Ще вложим всичките си усилия и ще работим за благоденствието на всички граждани, ще допринасяме за сътрудничеството и взаимодействието между институциите и обществото“, каза той.  

„Водени от убеждението си за свобода, законност и солидарност ще продължим да обединяваме усилията на обществото за развитието ни като европейска и просперираща страна, посочи още държавният глава.  

Радев благодари на ЦИК, която организира изборния процес в условията на редица предизвикателства.

„За първи път се въведе всеобхватно машинно гласуване. Трябваше изборната администрация  да се справи с епидемичната обстановка и да се предприемат мерки за защита на живота и здравето на всички участници в изборния процес. Тези предизвикателства бяха успешно преодолени и искам да благодаря на всички, които организираха тези избори за професионализма им“, посочи президентът.  

Радев съобщи, че в първата половина на януари ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса с Република Северна Македония.

Относно мораториума върху цените на тока, водата и парното, президентът коментира, че цените на електрическата енергия са огромен проблем не само за България, но и за целия ЕС.

„Затова трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат както домакинствата, така и небитовите потребители. Това трябва да става изцяло в рамките на закона. Нуждаем се от задълбочен експертен анализ - какво става с нашата енергийна система, какви са проблемите, довели до сегашното състояние, какви са проблемите и в по-широк европейски контекст, защото въпросите, които се повдигат вече на два Съвета на ЕС е има ли спекула на европейската енергийна борса, има ли прозрачност на търговията с емисии, може ли този процес да бъде оптимизиран. Беше представен един междинен доклад на последния съвет, но всеобщото мнение на лидерите на страните е, че той трябва да бъде задълбочен. Ние трябва много ясно да анализираме състоянието на нашата енергийна система и да се вземат бързи и неотложни мерки. Много е важно този мораториум, който ще има един временен ефект, да не се допусне след края му, да създаде други големи проблеми“, подчерта Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 2 години

ЗНАЕМ, ЗНАЕМ- ДНЕС 1 МЕГАЧАС НА ЕНЕРГИЙНАТА БОРСА Е 1000ЛВ ДОБРЕ ЧЕ БЯХА ГЕРБ ДА СТОПИРАТ ИЗЛИЗАНЕТО НА БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА СВОБОДНИЯТ ПАЗАР.

161

Анонимен

преди 2 години

и най-вече за своя, но вярвайте, че работим и за вашия

160

Диана

преди 2 години

До Електра Не е нужно да си Комунист за да не лъжеш и крадеш - има хора, които уважават живота си повече от парите и уважават себе си повече от разните дреболии за които се плаща с тях..Просто БСП ни постави на прага на оцеляването, разби държавата ни и покупко-продажбите се извършваха чрез метода на крадене един от друг, което в крайна сметка не е крадене щом всички остават доволни и само БСП сега пищят защото са си правели криви сметки да налапат всичко..Лошо..

fallback