Снимка: БГНЕС
fallback
Най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, коментира пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 
 
Според него инфлацията догодина ще бъде 5 до 6%. 
 
"Това се дължи от една страна на енергоизточниците, но да приемем, че с пролетно-летния сезон това ще изчезне като фактор, а от друга страна - на голямото печатане на пари, което се случи в последните 6-7 г.", коментира министърът.
 
"Когато инфлацията тръгне нагоре, много хора се ориентират към по-дългосрочни активи - недвижимости, злато, а в момента и криптовалути като нов клас активи, акции на фирми, които виреят добре в инфлационна среда". Той смята, че инфлация от 5-6% не е нещо силно притеснително.
 
За 2022 г. нивото на минималната заплата трябва да е поне 700 лв. според коалиционното споразумение.
Oще по темата
 
"Диференцираната ставка води до трудна събираемост, избягване на данъци, търговците нормално се изкушават, и освен това Европа върви към унифициране на ставките", коментира той. Ако например се намали ДДС на електроенергията и вие си купувате ток, за да отоплявате своя басейн, ще получите същото намаление като друг човек, на когото му трябва ток да отоплява единствената си стая, даде пример Василев.
 
Думата на 2021 г. за Асен Василев е „битка”. "Ако не сме готови да проведем битка за това, което искаме, то вероятно няма да се случи", посочи той.  
 
Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно. 
 
"Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък", посочи той. 
 
Асен Василев бе категоричен, че конструкцията на управляващата коалиция е стабилна. 
 
"Не мисля, че трябва да има ровичкане в схемите на кабинета който и да е, заради това, че е бил кабинетът който и да е. Има си правораздаващи органи, контролни органи. Те трябва всеки ден да си вършат работата, независимо кой е кабинетът, независимо какво е нарушението и ако има нарушение, трябва да се върви по надлежния ред, а ако няма, да се каже, че няма нарушение".
 
"Увеличението на възнагражденията в държавната администрация ще дойде през намалението на хората, няма да увеличаваме разходите", каза още финансовият министър. 
 
"С парите, които имаме, ако си ги събираме, както видяхме и тази година, те са ни напълно достатъчни, без да генерираме свръхдефицити, без да имаме сериозни проблеми, да можем да покрием един доста по-широк диапазон от разходи - и инвестиционни, и социални", коментира той.
 
"През юли ще има актуализация на бюджета, тъй като част от мерките подлежат на анализ през следващите шест месеца", обясни Василев. 
 
"Една агенция се мести от едно министерство в друго и това променя бюджетите и на двете министерства, има увеличаване на разходите за пенсии, които се преизчисляват от 25 декември - всичко това се отразява в бюджета веднага", посочи министърът. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

Аха

преди 2 години

На месец ли ? Очаквах повече от вас !

124

Анонимен

преди 2 години

ОСТАВКА!

123

Анонимен

преди 2 години

Ще хвърчите,***.Оставете народът на мира и не го притискайте с ваксини,защото хората ще фалират,ще настане глад,инфлация и недоволството ще ви помете.Оставете народът на мира,нямате мнозинство ПП.

fallback