fallback

"Има всички шансове Кирил Петков да бъде превърнат в изкупителна жертва за грехове, които не са изцяло негови“, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров.

„Толкова безумно е да изключиш Кирил Петков и неговите другарчета от управлението, колкото да изключиш партиите на статуквото, защото били корумпирани", допълни той.

Хараланов допълни, че за да се разрешат проблемите на страната е нужно достигане на "мета ниво в играта" и политиците го знаят.

"Съвсем сигурно е, че тази идея седи в умовете на политиците - не само как да направят стъпката към помирението и оцеляването. Лидерите виждат грешките си, но им е трудно да ги признаят и ги прехвърлят на другите", заяви Александров.

Той подчерта, че през последните 2 години проблемите на българите са се изменили значително.

"Преди 1-2 години проблемите бяха морални и естетически - говорехме за дефектите на ремонта на "Графа", а сега въпросът е колко хора ще умрат, ще загубят работата и бизнеса си. Надявам се, че процесите са обратими и ще извлечем поуки от това падение", добави антропологът.

Александров анализира отношенията между лидерите и обществото, които звучат тревожно.

"Ние сме във фазата, в която групата генерира примитивно лидерство и лидерите следват груповите нагони и инстинкти вместо да ги управляват. Лидерите стават заложници на радикализираните ядра на своите привърженици. Изгубили са лидерството, направиха обществото по-бедно, по-диво, по-примитивно. Ще имаме все по-болно, фрустрирано, уплашено, гневно и объркано население, което ще има нужда от някаква форма на авторитарно или тоталитарно управление", уточни социалният антрополог.

Той е убеден, че ако "зеленият сертификат" е бил обяснен и предложен по-рано, хората, които не се поддават на страха и параноята са щели да направят информиран избор да се ваксинират.

"Беше фатално пропусната тази възможност. Това е една от характеристиките на проваленото лидерство. Това което се случва по отношение на пандемията и множествената криза, в която сме ние, дава всички шансове да платим двойно и тройна цена заради малоумието, късогледството и нарцисизма на хора, от които се очаква да управляват", коментира още Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Илиев

преди 2 години

-67,ти си русенец,колкото аз съм албанец.Много си елементарен,да не кажа задръстен,видно от "големите" ти заключения.Яслата ти,ще се опразни след изборите,мисли как ще отикаш зимата.

56

П.К. инк.

преди 2 години

Този, който сам си надроби попарата, вряла, изкипяла, да си я сърба. Въпросния, за който тук се говори като "изкупителна жертва" да си е мислил, когато съчинява неистини. Българите имат вече богат опит от, все още продължаващия "преход", имат достатъчно бази за сравнения и повече никой не е в състояние да ги подведе, или да ги излъже. Така, че въпросния кирчо да си сърба попарата, която лично той си е надробил.

55

русенец

преди 2 години

Прав е, нека си припомним откога влязоха в сила зелените сертификати - регламентът в ЕС влиза в сила на 01 юли 2021 г. Тогава е на власт служебното на Румен Радев. Кой не си е свършил работата? Назначените смешници от Румен Радев. Единият вече стана конституционен съдия. Другият след като извърши престъпление получи имунитет като кандидат за депутат. Сигурно няма да се откаже от имунитета си ако го изберат. Трети е направо за съд с политиката си за пандемията. За културния да не говорим-гробаря.

fallback