Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Не само законите за концесиите, но договорите, които сме сключили, превърнаха "концесия" в мръсна дума в България, посочи президентът Румен Радев на среща с жители, кметове и депутати в Смолян.

„В последните години „концесия“ се превърна в мръсна дума заради ниските такси и износа на безценни суровини на безценица“, посочи Румен Радев и допълни, че са необходими не само законодателни, но и организационни промени и сериозни контролни механизми. Както при добива на полезни богатства, така и от дървесина, добавената стойност при обработката им трябва да се развива и остава в България.

В същото време трябва да отчитаме и екологичните проблеми, да търсим баланса и технологии, които не увреждат природата. Трябва на базата на тези суровини, които извличаме, не само да ги продаваме, ако може да става някаква преработка тук, допълни Румен Радев.

Летище Пловдив има всичкото необходимо оборудване, но типично по български много години не можем да уредим концесията на това летище, заяви президентът в отговор на въпроси от кметове от област Смолян относно бъдещето на летището.

Присъствалият на срещата служебен министър на транспорта Георги Тодоров обясни, че всички предпоставки от гледна точка на инфраструктурата на Летище Пловдив са налице. Трябва да се търси потенциал в мениджмънта на компанията, така че Летище Пловдив да бъде средище и да бъде така развито, за да обслужва много общини и региони, смята транспортният министър. Той допълни, че Летището е в лошо финансово състояние и затова са предприети мерки по вливането на остатъка от "Летище София" ЕАД в Летище Пловдив. Целта е да се създадат предпоставки според министър Тодоров, така че бъдещата концесионна сделка за Летище Пловдив да е двустранно изгодна както за държавата, така и за бъдещия концесионер.

Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако в региона се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Необходимо е да се подобри не само транспортната, но и дигиталната, инфраструктурната и енергийната свързаност, като се прилагат и нови технологии и се поставят амбициозни цели. Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия, посветена на перспективите и проблемите в област Смолян, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

По време на срещата беше откроена необходимостта от държавна подкрепа за подобряване на транспортната свързаност. Румен Радев посочи, че предвид планинския характер на района, са необходими повече усилия за подобряване на свързаността.

По думите на Румен Радев от значение е и енергийната свързаност от гледна точка на производствената дейност в района. Президентът подчерта, че в областта трябва да се работи и за дигитализация – за подобряване на скоростта, обема и достъпа до информацията.
 
Президентът приветства завършването на строителните дейности на граничния контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“, чието  откриване ще създаде предпоставки за задълбочаване на търговския обмен и на връзките с Гърция. „Това е обект, който вече е готов“, допълни Румен Радев и посочи, че е необходимо да се модернизират входно-изходните точки на страната ни със съседните страни.
 
Относно подобряването на здравната грижа в планински и труднодостъпни райони, какъвто е област Смолян, държавният глава посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост  e  включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха, който позволява своевременна реакция на медиците в първия „златен“ час след инциденти.
 
Според Румен Радев наред с необходимостта от въвеждане на нови технологии и разработване на инфраструктура, не бива да се откъсваме от българските си корени. "Ако загубим нашите традиции, култура и образование и не инвестираме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество“, посочи президентът. Той добави, че Родопа планина отдавна се е утвърдила като една от духовните крепости на българщината.
 
Президентът Радев посети вчера вечерта и граничния контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“, който е напълно готов от българска страна. Държавният глава посочи, че ще работи заедно с гръцките институции за по-бързото му откриване.

Президентът Румен Радев приключва днес тридневното си посещение в област Смолян. Държавният глава получи родопска каба гайда като подарък от областния управител Стефан Сабрутев. Домакините обясниха, че към подарения музикален инструмент ще осигурят и уроци по свирене на емблематичната за Родопите гайда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

Ей

преди 2 години

Радев като дойдат избори се почва,а после ни лук ял ни лук мирисал! Първо си виж кабинета , вътрешен министър-осъден да няма достъп до квалифицирана информация,на икономиката-осъден за кражба на интелектуална собственост,на финансите-чужд гражданин назначаваш фирмата си в държавата и безкрупулен лъжец,на здравеопазването-лекар със спрени лекарски права и т.н,а после се занимавай с Костов и неговите кражби!!!!

178

Fallschirmspringer

преди 2 години

Концесиите на България се базират на един основен принцип утвърден още от правителството на Костов,а след това продължен от всички останали правителства.Основният принцип е концесионера да не внася почти нищо в бюджета,от ограбването на България.За концесионерите българското:злато,иридий,родий,паладий,а за България ограбена и отровена природа,разорена земя,отровени води и почва,а като допълнителна екстра бум на оkкологичните заболявания. Нарича се неолиберална и демократична икономика.

177

Анонимен

преди 2 години

Защо МАЯ кръсти партията МУТРИ ВЪН? ЗАЩОТО НЕЙНИТЕ СПОНСОРИ СА МУТРИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ/ ГАЛЕВИ И БОЖКОВ/!Татяна и ХАДЖИГЕНЧО също я посветиха на свойте клиенти /МУТРИ ВЪН от ареста и затвора/

fallback