Снимка: БГНЕС

БСП ще задържи мандата и няма да го върне веднага на президента Румен Радев. Целта на партията ще е през това време да се направи последен опит за съставяне на кабинет или партиите да успеят да приемат актуализацията на бюджета.

Още по темата
Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, един час преди старта на първата среща за кабинет и по актуализацията на бюджета с "Изправи се БГ! Ние идваме!.

"Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не може да го изпълним", посочи Нинова. Тя обясни, че ще търсят всякакви варианти, за да бъде съставен редовен кабинет.

"За избор на правителство трябват 121 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме своята тежест и това, че имаме само 36. Не можем сами, трябва да търсим съюзници", каза тя и поясни, че за тази цел са провели срещи с ИТН, ДБ и ИБГНИ.

"Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга, и мнозинство, което да продължи промяната на модела на ГЕРБ ", добави още Нинова.

По думите ѝ, позовавайки се на позициите на другите три партии, те не искат да подкрепят такова правителство засега.

Според лидерът на левицата, ако върнат мандата веднага, социалистите ще оставят пенсионерите без преизчисление на пенсиите, работниците без обезщетения, ако бъдат затворени фирмите; болните без "Ремдесивир", който липсва, лекарите, работещи на първа линия без 1000 лв., а полицаите и военните без средства за охрана на границата пред заплаха от мигрантска вълна.

По-рано от ИБГНИ съобщиха, че не виждат смисъл да се преговаря за правителство с БСП, след като евентуалният им кабинет не среща подкрепа от останалите протестни партии - "Демократична България" и "Има такъв народ". Затова и представителите на партията щели да се отзоват на поканата за разговори на Нинова, но не искат да обсъждат кабинет, а актуализацията на бюджета.

Какво още каза Корнелия Нинова вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase