fallback
Мъглата около сформирането на правителство продължава. Потенциалните носители на третия мандат твърдят, че имат готовност да предложат състав на кабинет. 
 
Ще получат ли обаче подкрепа от останалите политически сили или ще трябва да се готвим за други избори?
 
"Всъщност топката е очевидно в "Има такъв народ" (ИТН). И трите формации, които могат да получат мандат, с изключение на една, няма да са готови изобщо да си помислят да говорят с ДПС и ГЕРБ. Което автоматично оставя топката чисто математически в ИТН", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Христо Анастасов.
 
От ИТН са категорични, че са в опозиция и няма да подкрепят всяко правителство, което се предложи. Анастасов не изключва и вариант, в който формацията на Слави Трифонов "отново обръща палачинката".
 
"Има значителен брой депутати, които искат да съставят правителство. И без съмнение правят усилия, но ситуацията е много парадоксална. Обезсилената опозиция (ИТН и ГЕРБ) има 55% от Народното събрание и не е много ясно на какво точно е опозиция. Все повече изглежда, че тя е опозиция на Румен Радев и служебното правителство", отбеляза социологът Кольо Колев.
 
Според него формацията на Слави Трифонов с инфантилни или целенасочени действия се опитва да вземе част от желанието за промяна на антиправителствените протести от миналата година и де факто да го унищожи.
 
"Не мисля, че голяма част от избирателите на Слави имат същата последователност в мислене и рационалност. Хората, които бяха на протест, искаха тази хватка на всемогъщия главен прокурор и Бойко Борисов с 12-годишното му почти авторитарно управление, да се разпусне. Тези хора, които искаха това, не са тези, които гласуваха за Слави", отсече от своя страна Анастасов.
 
По думите на политолога избирателите на ИТН "искат смяна на всичко, без да могат да формулират каква е тази смяна", а логиката им е "ние на всички политици ще им разкажем играта". 
 
Поради тази причина Анастасов не прогнозира да има голям отлив на гласове за формацията на Слави Трифонов.
 
"Шансът да се състави правителство е 0-2%, а дали ще се разбунтуват свестните хора в ИТН – да, но постфактум. Не смятам, че хора като Мика Зайкова ще бъдат депутати в следващия парламент", каза от своя страна Колев.
 
Социологът е на мнение, че отговорността за служебния кабинет я носи изцяло президентът Румен Радев и издигането му за редовен такъв е бягство от политическа отговорност от страна на формациите в 46-ото Народно събрание.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Никк

преди 2 години

Оказа се че да България и мая искат постове. На тях не им пука какво ще стане. Не подкрепиха ИТН защото Слави не им даде постове. Това е според мен

39

До 38

преди 2 години

Още по-лошо за него,щом Бай-*** е управлявал 9-10г. а е крал милиарди.Юсеин Болт ряпа да яде.

38

ИТН излъга протеста

преди 2 години

Знаеха ли протестиращите, че Слави ще провали съставянето на правителство на партиите на протеста. Че ще иска цялата власт за ИТН (т.е. за себе си)? Не, преди изборите мълчаха за намеренията си като комунисти на разпит. И се надяват на следващите избори да получат повече гласове. Да ама не. Сега вече знаем какво може да се очаква от тях. И ще тръгнат надолу.

fallback