Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да е сложна политическата обстановка у нас. "Има такъв народ" не реализира мандата си за правителство. Сега на ход е президентът. ГЕРБ-СДС ще получат втория мандат, но те вече обявиха, че ще върнат веднага мандата, а своето виждане за кабинет ще представят пред Президентството. Така че решаващ ще е третият мандат. Той ще бъде даден по преценка на президента. От БСП очакват именно те да получат третия проучвателен мандат.

Още по темата

"Вярвам, че ние държим наистина ключа за създаване на работещо правителство от третия мандат, защото запазихме разумния диалог", заяви Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Депутатът отбеляза, че само от БСП са дали формулата как всички промени да се случат - като предложи служебното правителство да продължи да работи. От левицата все още не водят преговори за търсене на подкрепа.

"Възможно е да търсим подкрепа за кабинет на промяната, който обединява партиите, които излязоха преди една година и потърсиха промяна. Ще говорим с всички партии извън ДПС и ГЕРБ", заяви Данчев пред Bulgaria ON AIR.

Левицата се надява да получи подкрепа от ИТН.

"Ние не сме затворили вратите към ИТН. Нямаме междуличностни спорове, имаме голямо припокриване на целите, които сме си поставили за страната. Математическият сбор налага, за да се получи работещо правителство, да имаме подкрепата от ИТН", отбеляза Димитър Данчев.

Той подчерта, че левицата не е подкрепила проектокабинета на "Има такъв народ" заради нежеланието им да оттеглят от него предложеният за силов министър Петър Илиев.

"Кандидатурата му получи много голям съществен отпор. Това нямаше как да бъде прието за нормално в БСП. Тази кандидатура беше моментът, в който да покажем, че БСП не дава подкрепа на всяка цена. Интервюто му ни върна в онова, срещу което БСП се бори последните 4 години", заяви депутатът от левицата.

Актуализацията на бюджета ще бъде първата задача, с която би се заело евентуалното правителство, формирано с мандата на БСП.

"Всички политически партии казват, че искат да има правителство, и са категорични, че трябва да се актуализира бюджетът. За да се случи всичко трябва да има наистина работещо правителство. И ако всичко това не е само говорене, то трябва да получим подкрепа", каза още Димитър Данчев.

Той добави, че ще проведат разговор с всеки един от служебните министри. Ако някой от тях не желае да остане да работи, ще бъде търсена алтернатива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase