Снимка: БГНЕС

След много трудности и перипетии Народното събрание одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. Какво следва след политическата и конституционната криза?

Още по темата
Очевидно по-скоро няма да се реализира този втори мандат. Какво ще се случи с третия мандат - там е възможно той да бъде реализиран, да се постигне консенсус. Ако мандадът бъде връчен на БСП, шансът да е реализиран са минимален. Това каза за "България сутрин" социологът Геновева Петрова.

Според нея, ако се има намерение за това служебното правителство да се направи нова политическа формация, това би било неуспешен ход от страна на президента Румен Радев.

"Ролята на президента е не просто сформиране на правителство при решаване на политически кризи. Говорим, че той е страна в тази ситуация. Още нещо - това не повишава общественото доверие в парламента. Чува се не на последно място, че единствената алтернатива е друга форма на управление - когато ценността на парламентарната демокрация отслабне, естествено ще се потърси другата алтернатива. В момента нашите политически формации са слаби", коментира Геновева Петрова.

Можем да четем този ход като това, че Борисов има хора, с които да управлява. Това посочи за Bulgaria ON AIR социологът Калоян Велчев.  
    
По думите му "червените линии" и в този парламент са станали много.

"Виждаме смяна на позиции и резки промени. Самият премиер Стефан Янев е фигура, която е близка до президента Румен Радев. Не е подходящ момента за нов политически проект, не вярвам да го видим преди президентските избори. Немалко от фигурите в служебния кабинет заявиха, че биха се оттеглили от политиката", допълни Калоян Велчев.

Той е на мнение, че настроения за президентска република са много опасни.

"В момента имаме достатъчно силна президентска институция", подчерта той.
 

Коментари Напиши коментар

99

Че те

преди 2 месеца

ако не са ГЕРБ кворум в НС не могат да съберат, пък камо ли правителство да изберат. Май тоя път на Боко ще е златния пръст.

98

Крум

преди 2 месеца

Не е важно дали червените линии са много а дали се спазват предизборните обещания.Все пак всеки е гласувал с ясното съзнание че партиите имат тези червени линии.Ако избирателя не е бил съгласен с тях е имало и други партии за които да гласува.

97

payak

преди 2 месеца

Аз пък мисля, че шанс има още при втория мандат. Всички знаем Бойко-днес твърди едно, утре на обратно и започва да ни убеждава, че това е правилно. Славчо и той днес през Тошко каза, че ако получат покана за разговори от ГЕРБ ще мислят. Промяна в позицията. Не е отказ. Уж в името на България, ще напишат някакви приоритети и давай. Баце ги умее тези работи. Да припомня, Яне Янев, Волен, Валерката, Шкембе войвода, Магарешки. Така че не бойте се правителство ще има.